Undă verde pentru Energocom să achiziționeze și să stocheze gaze naturale

Anticoruptie.md
10/08/2022
Foto: CIJM

Cabinetul de miniștri a dat undă verde Companiei de stat Energocom să achiziționeze gaze naturale și să le stocheze. Printr-o hotărâre, aprobată miercuri, Guvernul acordă competențe legale Energocom să inițieze proceduri de achiziție a cantităților necesare de gaze naturale pentru stocarea acestora, „în scopul asigurării securității aprovizionării consumatorilor cu gaze naturale în situații de urgență”.

Documentul aprobat de Guvern prevede stabilirea obligației semnării între furnizorii de ultimă opțiune și Energocom a unui contract-cadru de vânzare-cumpărare a gazelor naturale achiziționate și/sau stocate, în contextul obligației de serviciu public impuse.

Proiectul mai prevede că vânzarea de gaze naturale către furnizorii de ultimă opțiune va avea loc în cazurile în care este sistată și/sau limitată livrarea gazelor naturale de pe piață aferentă contractelor în derulare, este necesară aprovizionarea consumatorilor cu cantități de gaze naturale suplimentare celor stabilite în contractele în derulare, prețul gazelor naturale livrate de SA Energocom este mai mic decât prețul gazelor naturale contractate de către furnizorii de ultimă opțiune.

Într-un comunicat de presă de la Guvern se menționează că SA Energocom urmează să realizeze achizițiile de gaze naturale în baza procedurii prestabilite de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ceea ce va oferi un grad sporit de transparență a licitațiilor.

Compania de stat Energocom a fost autorizată, prin derogare de la lege, de Comisia pentru Situații Execepționale, să procure gaze naturale, în octombrie 2021, când încă nu era semnat contractul cu Gazprom din Rusia.     

În luna mai Comisia pentru Situații Excepționale a acordat companiei de stat Energocom competențe să achizționeze electricitate prin negocieri directe, nu prin licitație. Inițial, această derogare fusese acordată temporar pentru luna mai, după cum precizase atunci premierul Natalia Gavrilița, pentru a nu scumpi electricitatea pentru populație. 

Compania de stat Energocom a fost creată în 2004 ca întreprindere de stat pentru furnizarea energiei electrice la tarife nereglementate, autorizată prin licenţă de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Obiectul principal de activitate îl constituie furnizarea energiei electrice: importul şi exportul de energie electrică, efectuarea schimburilor de energie electrică cu partenerii externi de interconexiune pentru piaţa internă de echilibrare a energiei electrice, în scopul evitării dezechilibrelor de producţie – consum. Pe parcursul anilor, legislația a fost modificată de mai multe ori. Din 2014, Energocom a obținut licență, eliberată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, pentru genul de activitate – furnizarea gazelor naturale la tarife nereglementate care a fost reperfectată în 2018.

 

Anticoruptie.md
10/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii