Unul dintre cele mai eficiente preparate în lupta cu Covid-19 a ajuns în farmaciile din Republica Moldova. De ce Molnupiravir nu a ajuns şi în spitale

Irina Odobescu
17/01/2022
Foto: Ministerul Sănătății via Facebook

Preparatul Monupiravir, considerat unul dintre cele mai eficiente preparate în lupta cu Covid-19, a apărut în unele farmacii din Republica Moldova și costă 1.000 de lei, în timp ce autoritățile au anunțat că Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) urmează să înregistreze preparatul în două săptămâni.

Autoritățile au anunțat pe 12 ianuarie curent că preparatul Molnupiravir va fi compensat pentru persoanele care se vor trata de noul coronavirus la domiciliu. Molnupiravir asigură prevenirea complicațiilor, spitalizărilor și o recuperare mai rapidă. Autoritățile au spus că planifică să fie asigurați pe lună cu acest medicament circa 15.000 de pacienți.

Agenția Medicamentului și al Dispozitivelor Medicale (AMDM) a explicat că doi producători au primit permis de import al Monupiravir, nefiind înregistrați în Republica Moldova. Aceasta este o procedură legală şi nu este nimic ilegal că Molnupiravir se vinde în farmaciile din Republica Moldova. 

AMDM nu a făcut precizări despre diferențele dintre producătorii care sunt înregistrați în Republica Moldova și pot comercializa medicamente și cei care necesită o înregistrare. Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) urmează să explice cum va fi compensat preparatul Molnupiravir pentru pacienții care se vor trata acasă.  Resposabilii de la CNAM nu au putut să ne spună clar dacă pacienții care vor procura din cont propriu Molnupiravir vor primi banii cheltuiți. 

Irina Odobescu
17/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii