Vaja Jhashi, despre Vladimir Plahotniuc: „Sunt prieten cu Vlad Plahotniuc de foarte mult timp”

Anticoruptie.md
04/02/2019
Anticoruptie.md

Liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, candidează la alegerile parlamentare din 24 februarie curent în Circumscripția uninominală nr. 17, Nisporeni. Conform declarației sale de avere și interese personale pentru 2018, președintele Partidului Democrat a arătat, pentru prima dată, că a avut venituri din Orientul Mijlociu și că deține firme la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, un paradis fiscal, se menționează într-o investigație a Centrului de Investigații Jurnalistice. Emiratele Arabe Unite au fost o destinație pentru bani scurși din afacerea „Laundromatul rusesc”, precum și din „furtul miliardului” din sistemul bancar moldovenesc.

Unul dintre liantele pentru interesele economice ale Moldovei în Emiratele Arabe Unite este grupul de companii Trans-Oil, controlat de Vaja Jhashi, om de afaceri cu triplă cetățenie – rusă, americană și moldovenească. Grupul de companii Trans-Oil a ajuns să dețină astăzi monopol asupra exportului de cereale din Republica Moldova. Cel care i-a acordat în 2005 cetățenia Republicii Moldova lui Jhashi Vaja Enricovich a fost nimeni altul decât președintele Vladimir Voronin.  

Enricovich l-a însoțit, în 29–30 ianuarie 2018, pe premierul Pavel Filip într-o vizită în Emiratele Arabe Unite. Fiind întrebat despre motivul pentru care s-a aflat în delegația sa președintele Trans-Oil, premierul Pavel Filip a spus că acesta cunoaște foarte bine Orientul Mijlociu. „L-am selectat și l-am rugat să meargă în această vizită în Emiratele Arabe pentru că este singurul om pe care îl cunosc din R. Moldova. Vorbește fluent araba și este specialist în acest domeniu”, a explicat premierul Pavel Filip relația sa cu Jhashi. 

„Legăturile dintre Jhashi și Plahotniuc s-au developat pe parcursul ultimilor ani”

„Nu am nicio funcție oficială în Guvernul Republicii Moldova, nici de consiliere și nici de consultanță. S-a întâmplat acest lucru (conlucrarea cu premierul Filip – n.r.) datorită expertizei pe care o am pe Orientul Mijlociu și pentru că vorbesc fluent araba”, a precizat omul de afaceri, solicitând ca declarațiile sale să nu fie asociate politic.

Totodată, Jhashi a mai spus că și-a împărtășit uneori opinia despre anumite aspecte legate de economia Orientului Mijlociu și despre unele problemele tradiționale specifice regiunii unor diverse agenții guvernamentale, dar strict ca părere particulară a unui expert.

De asemenea, la circa două săptămâni de la solicitarea oficială a Centrului de Investigații Jurnalistice, Guvernul ne-a confirmat că Vaja Jhashi nu este oficial consilier guvernamental și că vizita pe care a întreprins-o alături de premierul Filip a fost una „în calitate privată, ca persoană care activează în sectorul privat”.

Legăturile dintre Vaja Jhashi și Vladimir Plahotniuc s-au developat pe parcursul ultimilor ani. Vaja Jhashi este membru al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova al cărui președinte este Vlad Plahotniuc. Interesele celor doi s-au intersectat și în cadrul Victoria Bank. Enricovich a deținut în decembrie 2011 funcția de prim-vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al acestei bănci.

Cu toate astea, președintele Trans-Oil a declarat pentru Centrul de Investigații Jurnalistice că nu a avut niciodată afaceri sau relații comerciale cu Plahotniuc, „nici în trecut și nici prezent”. „Sunt prieten cu Vlad Plahotniuc de foarte mult timp, dar, sincer, nici măcar nu am știut că a avut interese în companii din Emiratele Arabe Unite. Prin urmare, evident, nu are nicio legătură cu mine”, a insistat el.

„Nici în trecut și nici prezent”

În ce privește interesele sale și funcțiile deținute la Victoria Bank și Asociația Oamenilor de Afacerilor din Moldova, Jhashi a menționat: „Fiind parte a Consiliului de Administrație al Victoria Bank, împreună cu alți șase membri, nu sunt partener de afaceri / acționar cu Vlad Plahotniuc. După cum știți, Consiliul de administrație are funcție de supraveghere”.

„Este adevărat că suntem amândoi membri ai Consiliului Asociației Oamenilor de Afaceri, însă aceasta este o entitate non-profit și non-comercială. În lumea mea, a comerțului, acest lucru desigur că nu cade sub incidența afacerilor comune sau a parteneriatului”, a subliniat el.

Anticoruptie.md
04/02/2019

Comentarii