Valeriu Ghileţchi, primul candidat la funcția de șef al statului

Anticoruptie.md
11/08/2016
Valeriu Ghileţchi. Foto: Facebook/Valeriu Ghileţchi

Deputatul neafiliat Valeriu Ghileţchi a declarat joi, 11 august, că va candida independent la alegerile prezidenţiale. Fostul liberal-democrat a făcut anunţul cu aproape două săptămâni înainte de demararea oficială a campaniei pentru alegerea următorului şef al statului. 

„Am luat decizia de a crea grupul de inițiativă privind colectarea semnăturilor şi de susținere a candidaturii mele pentru alegerile prezidenţiale din această toamnă. Programul detaliat şi oferta electorală vor fi făcute publice la timpul potrivit, aşa cum prevede legislaţia în vigoare”, a declarat Valeriu Ghilețchi, în cadrul unei conferințe de presă.

Dacă nu va ajunge în turul doi, deputatul susţine că va sprijini candidatul de centru-dreapta. „Ca oricare candidat îmi doresc să ajung în turul doi. (...) Este decizia mea de a candida şi cred că am demonstrat că sunt independent. Nu vreau să fac jocul nimănui. Vreau să fiu un candidat pentru Republica Moldova”, a mai spus el. 

Valeriu Ghileţchi a fost exclus din PLDM în aprilie 2016 pentru nerespectarea deciziilor fracţiunii. La începutul acestui an, deputatul, alături de alţi şapte colegi liberal-democraţi, a votat pentru învestirea Guvernului Filip.

Decizia privind alegerea şefului statului direct de către cetăţeni a fost luată în martie 2016 de Curtea Constituțională, după ce în noiembrie 2015 un grup de deputați ai PLDM, printre care şi Valeriu Ghileţchi, au depus o sesizare. Cei 18 parlamentari au contestat legea prin care au fost făcute modificări la Constituție, ajungându-se la alegerea de către Parlament a șefului statului. Liberal-democrații au invocat că norma a fost adoptată cu încălcări de procedură.

Potrivit autorilor sesizării, la 5 iulie 2000 deputații au adoptat în mod deliberat amendamente la Constituție neavizate de Curtea Constituţională, contrar procedurii stabilite expres de Constituţie şi de regulamentul Parlamentului pentru revizuirea acesteia. Decizia Curții arată că reforma constituțională de acum 16 ani a generat în realitate un sistem de guvernare imperfect, existând un potenţial de conflict între autorităţile statului, aceasta fiind o consecință directă a ignorării de către Parlament a avizului Curţii Constituţionale.

Anticoruptie.md
11/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii