Venituri mai mari din drepturi de autor pentru artiști, inventatori și oamenii de creație

Ion Chișlea
22/06/2022
Eugeniu Rusu, Directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI)

Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri un proiect de lege care urmărește să sporească gradul de protecție a autorilor și titularilor de drepturi de autor și conexe, proiect ce oferă beneficii pentru toate părțile interesate în domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe.

„Proiectul prevede uniformizarea normelor legale din domeniul proprietății intelectuale cu referire la asigurarea respectării drepturilor; reglementarea dreptului interpreților de a obține o plată anuală suplimentară; completarea listei de drepturi patrimoniale exclusive ale interpreților și altor subiecți ale drepturilor conexe; stabilirea unor reguli unice pentru gestiunea colectivă a drepturilor de autor și conexe; limitarea comisionului de gestiune până la 30%; obligația întocmirii și publicării unui Raport anual de transparență de către organizațiile de gestiune colectivă”, a menționat Eugeniu Rusu, director  general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI).

Noua lege va avea În mod special, de pe urma ei vor avea de profitat autorii și titularii de drepturi de autor și conexe. Remunerația lor va crește, ținând cont de libertatea de negociere și stabilirea tarifelor în metodologii, de mecanismul clar și echitabil cu privire la retribuția compensatorie. Acestora le vor fi recunoscute noi drepturi, cum ar fi remunerația anuală suplimentară.

Totodată, organizațiile de gestiune colectivă a drepturilor de autor vor fi obligați să reducă comisioanele. 

Proiectul urmărește scopul de asigurare a unor standarde înalte de guvernanță, gestiune financiară, transparență și raportare.

Ion Chișlea
22/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii