Veronica Dragalin şi-a început activitatea la Procuratura Anticorupţie. Cum a fost prezentată procurorilor

Julieta Saviţchi
01/08/2022
Viorica Dragalin Foto: Facebook / Sergiu Litvinenco

Fosta procuroră americană, Veronica Dragalin, şi-a început luni activitatea în calitate de şefă a Procuraturii Anticorupţie. Aceasta a fost prezentată procurorilor în cadrul unei ceremonii de către președinta, Maia Sandu, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Sergiu Litvinenco a pus accentul pe faptul că Veronica Dragalin a lăsat o carieră de succes în Statele Unite şi a revenit în Republica Moldova pentru a lupta cu corupţia.

„Mi-am exprimat încrederea că experiența de lucru în calitate de procuror federal din SUA o va ajuta pe doamna Dragalin să atingă obiectivele propuse în conceptul de management și dezvoltare instituțională cu care a participat la concurs: combaterea corupției, reformarea instituției prin îmbunătățirea și eficientizarea proceselor. Cu alte cuvinte, o reformă structurală serioasă, care va face ca Procuratura Anticorupție să devină o instituție puternică și rezistentă în timp, indiferent de schimbările politice sau guvernamentale din țară”, a declarat ministrul Justiţiei.

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a desemnat-o, la începutul lunii iunie, pe Veronica Dragalin drept câștigătoare a concursului pentru funcția de șef al Procuraturii Anticorupție. 

Veronica Dragalin a avut o carieră apreciată în SUA, acolo unde a ajuns procuror adjunct a Statelor Unite ale Americii în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei.

Ea este deţinătoare a mai multe premii obţinute pe parcursul carierei sale, cum ar fi premiul „Cazul Anului” din partea Biroului Alcool, Tutun, Arme și Explozibili şi Premiul Directorului FBI. A fost nominalizată la Premiul Național pentru Tânărul Avocat Federal şi la Premiul Procuror de Prim Rang pentru femeile din forțele federale de justiție.

Dragalin a emigrat încă de mică cu familia sa în Italia, Germania, apoi în SUA, unde a ajuns la vârsta de 11 ani.

În 2008, Veronica Dragalin a absolvit Facultatea de Biologie şi Chimie a Universității din Durham, Carolina de Nord, iar în 2011, Facultatea de Drept a Universității din Virginia.

Viorica Dragalin vorbeşte, pe lângă limba maternă – română, cinci limbi străine: engleza, spaniola, rusa, germana şi italiana.

Julieta Saviţchi
01/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii