Vești bune pentru fermierii moldoveni de la Parlamentul European. Decizie privind dublarea cotelor pentru șapte produse moldovenești în UE

Mădălin Necșuțu
30/06/2022

Comisia de comerț internațional din Parlamentul European a adoptat, joi, în unanimitate, propunerea Comisiei Europene de dublare a cotelor de export la șapte categorii de produse din Republica Moldova pentru care încă sunt aplicate taxe la intrarea pe piața UE.

Astfel, votul final pe această propunere va fi dat în plenul Parlamentului European, în procedură de urgență, cel mai probabil săptămâna viitoare, anunță europarlamentarul român, Siegfried Mureșan.

„Războiul din Ucraina a afectat puternic agricultorii din Republica Moldova care nu-și mai puteau exporta marfa în țările din est. Tocmai de aceea, eu am cerut de mai multe ori în Parlamentul European să liberalizăm exporturile de produse agricole dinspre Moldova pe piața Uniunii Europene. Am cerut acest lucru inclusiv în rezoluția despre Republica Moldova pe care am adoptat-o în Parlamentul European în data de 5 mai”, a scris Mureșan pe pagina sa de Facebook.

Comisia Europeană a venit la începutul lunii în curs cu o propunere de regulament pentru a dubla, timp de un an, cotele de export (adică volumul de marfă pentru care nu se aplică taxe vamale) la cele șapte produse pentru care sunt încă aplicate contingente tarifare (roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri). Dintre acestea, Moldova exporta prunele și strugurii în cantități mari în Ucraina, Belarus și Rusia.

Comisia Europeană a declarat că acesta este un gest de solidaritate al UE pentru ca fermierii moldoveni să poată face față pierderii principalelor piețe de desfacere rezultată din agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

„Agresiunea neprovocată și nejustificată a Rusiei nu afectează grav doar economia Ucrainei, ci și pe cea a vecinilor săi și ai noștri, în acest caz (Republica) Moldova. Decizia de astăzi, de mai mult decât dublarea a șapte cote pentru exporturile agricole cheie ale Republicii Moldova, este un semn tangibil al solidarității UE.” a declarat Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De asemenea, miercuri, Republica Moldova a semnat Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu Uniunea Europeană. Semnarea acestui Acord oferă transportatorilor din Republica Moldova posibilitatea de a realiza operațiuni de transport prin țările UE fără autorizații de transport rutier.

„O realizare care va ajuta și mai mult ca produsele noastre să ajungă în UE și un pas uriaș în integrarea economică cu Uniunea Europeană”, a a comentat pe pagina sa de Facebook, deputatul PAS, Adrian Băluțel.

Mădălin Necșuțu
30/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii