Viceministru rus de Externe:„Vom monitoriza procesul să ne asigurăm că toate drepturile lui Dodon sunt respectate”

Valeria Vițu
26/05/2022
Anticoruptie.md

„Reținerea fostului președinte moldovean, Igor Dodon, este o chestiune internă a R. Moldova, dar Moscova nu își dorește ca autoritățile de la Chișinău să-și rezolve problemele cu adversarii politici. Rusia va monitoriza procesul lui Dodon și se va asigura ca toate drepturile fostului președinte pro-rus sunt respectate”. O spune viceministrul rus de Externe, Andrei Rudenko. Între timp, procurorii anticorupție au cerut miercuri mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele ex-președintelui moldovean, dar și al cumnatului său, care a încercat să înghită o recipisă de peste 700.000 de euro, transmite RFI, într-o relatare de la Chișinău.

După declarația purtătorului de cuvânt al Kremlinului privind reținerea lui Dodon, miercui a venit și reacția ministerului rus de Externe. Viceministrul Andrei Rudenko a menționat că „Rusia va monitoriza procesul lui Dodon și se va asigura ca toate drepturile fostului președinte pro-rus să fie respectate pe deplin, în conformitate cu standardele internaționale”.  

Rudenko a reiterat că reținerea președintelui de onoare al Partidului Socialiștilor din R. Moldova este o chestiune internă, același lucru fiind susținut marți de Dmitri Peskov. Doar că Rudenko a mai precizat că Moscova nu vrea ca Chișinăul să soluționeze problemele cu adversarii politici în contextul actual legat de reținerea lui Dodon.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, spune că își dorește transparență de la procesul intentat pe numele fostului președinte moldovean. Oricine încalcă legea trebuie să răspundă pentru asta, spune ministrul.

„Lupta cu corupția trebuie accelarată și dusă la bun sfârșit. Este un angajament pe care ni l-am asumat. Nimeni nu trebuie să beneficieze de imunitate. Nimeni nu are imunitate absolută. Orice persoană care încalcă legea, dacă a comis o infracțiune, trebuie trasă la răspundere. Ceea ce vreau de la acest proces, cât mai multă transparență. Procurorii să comunice toate lucrurile pe care le pot comunica, potrivit legii. Pe de altă parte, să asigure respectarea tuturor procedurilor, garanțiilor stabilite de lege”, conchide ministrul Justiției.

Iar expertul Comunității WatchDog, Valeriu Pașa, vorbește despre implicațiile politice ale arestării și procesului penal. „Oligarhii fugari, dar și unii socialiști au nevoie de anihilarea lui Dodon. Arestarea și discreditarea sa le pică de minune. Platon, Ceban, curatorii din departamentul 11 al serviciul al cincilea din FSB - toți bat din palme și răsuflă ușurați că Dodon nu va mai putea să le prejudicieze strategia de preluare a puterii”.

Comentatorul consideră că și Partidul Acțiune și Solidaritate ar putea obține anumite beneficii din procesul penal contra lui Dodon, doar în condițiile în care se va finaliza cu o condamnare credibilă până la alegeri.

„În schimb PAS își pierde cel mai comod și slab oponent pentru alegerile prezidențiale - garantul unei victorii ușoare a Maiei Sandu la viitoarele alegeri. Pentru guvernarea PAS mult mai mare pericole reprezintă Partidul Șor și Ion Ceban. Plini de corupție de care nu se ocupă nimeni serios”, punctează expertul Valeriu Pașa.

Iar fostul președinte moldovean vorbește despre un dosar politic și este sigur că ”o judecată corectă și necontrolată politic îi va da dreptate”. ”Acesta e un dosar politic cusut cu ață galbenă. Și sunt sigur că o judecată corectă și necontrolată politic îmi va da dreptate. Eu aici voi rezista. Voi, stimați colegi, rezistați acolo unde sunteți, la libertate, și demonstrați că sunteți cea mai importantă forță politică din interiorul țării. Demonstrați că sunteți forța care nu va ceda neutralitatea, suveranitatea țării nimănui și că sunteți atenți la vocea poporului”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook, după ce a fost reținut. 

Președintele de onoare al PSRM, Igor Dodon, este suspectat de corupere pasivă, îmbogățire ilicită, trădare de Patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă ani grei de detenție.

Valeria Vițu
26/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii