Viceministrul Justiției, despre demnitarii care își subestimează averile în declarațiile de venit: "Este o bătaie de joc și un semn foarte clar că lupta cu corupția ramâne la nivelul bunelor intenții"

Anticoruptie.md
06/06/2016
Nicolae Eșanu. Foto: justice.gov.md

Faptul că unii demnitari care își subestimează intenționat averea sunt promovați în funcții este o bătaie de joc și un semn foarte clar că lupta cu corupția rămâne la nivelul bunelor intenții, este de părere Nicolae Eșanu, viceministru al Justiției, care și-a exprimat opinia pe rețeaua de socializare Facebook. În context, oficialul recunoaște că fenomenul este răspândit pe larg. Pentru ca lucrurile să se schimbe, recomandă el, aceștia nu ar trebui numiți sau promovați în funcții.

"Aud tot mai des că demnitari, inclusiv miniștri și judecători, cumpără și vând mașini de 10.000 de lei. Dar cel mai trist (sau haios, depinde din ce punct de vedere privești lucrurile) este că respectivele persoane și cei care i-au numit sau promovat consideră că nu este nicio problema. După mine este o bătaie de joc și un semn foarte clar că lupta cu corupția ramâne la nivelul bunelor intenții. Eu înțeleg că este un fenomen foarte răspândit. Dar sunt ferm convins că dacă vrem ca lucrurile să înceapă măcar să se schimbe persoanele care comit fapte de acest gen nu pot fi numite sau promovate în funcții publice", a scris Nicolae Eșanu. 

Anterior, reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au examinat cele 400 de declarații de venituri și proprietăți depuse de magistrați pentru anul 2014. Autorii au ajuns la concluzia că o bună parte dintre judecători își subestimează bunurile mobile şi imobile pe care declară că le dețin oficial. Atunci experții spuneau că este o practică vicioasă și acuză lipsa de moralitate și integritate a judecătorilor, care folosesc lacunele legislative pentru a tăinui valoarea reală a averilor.

"Averea declarată de judecători: case și mașini la prețuri de nimic".

Anticoruptie.md
06/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii