Victor Haruță, omul democraților la Abu Dhabi, va fi rechemat în septembrie

Ilie Gulca
22/06/2022
Victor Haruță (stânga). Foto: tribuna.md

Cabinetul de miniștri a aprobat, joi, rechemarea din funcție a mai multor ambasadori ai R. Moldova, începând cu septembrie 2022, numiți în perioada guvernării Partidului Democrat.

Unul dintre aceștia este Victor Haruță, ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al R. Moldova în Emiratele Arabe Unite (EAU) din 23 septembrie 2022. El este fiul fostului șef al Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” din Chișinău, Eliferii Haruța.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au relatat în 2019 că Victor Haruță a fost numit ambasador al Republicii Moldova în capitala Emiratelor Arabe Unite în primăvara lui 2018.

Această țară devenise o destinație pentru bani scurși din afacerea „Laundromatul rusesc”, precum și din „furtul miliardului” din sistemul bancar moldovenesc.

După inaugurarea Ambasadei Republicii Moldova la Abu Dhabi, la 11 iulie 2018, Ministerul Economiei și Infrastructurii condus de Chiril Gaburici a anunțat semnarea unui contract de prestare a serviciilor publice de elaborare, implementare și promovare internațională a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție cu consorțiul MIC Holding LLC și Henley&Partners Government Services Ltd.

Chiar în aceeași zi, 11 iulie 2018, jurnaliștii portalului maltez St. Lucia News au scris că MIC Holding LLC este acronimul pentru Moldovan Investment Company (MIC), companie cu sediul în Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Acest pachet de legi ce ar fi trebuit să stimuleze economia a legiferat în subsidiar și dobândirea cetățeniei R. Moldova în condiții dubioase.

Au fost create 5.000 de cetățenii ce pot fi acordate contra sumei de 100.000 de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau cel puțin 250.000 de euro de euro într-un domeniu strategic de activitate.

Această combinație a fost taxată imediat de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Ambasadele UE și SUA la Chișinău, FMI și alte instituții au avut reacții virulente la hotărârile adoptate de Parlamentul Republicii Moldova

În afară de Haruță, vor fi rechemați Tatiana Pârvu din funcția de ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al R. Moldova în Regatul Țărilor de Jos; Angela Ponomariov din funcția de ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al R. Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Victor Țvircun din funcția de ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al R. Moldova în Qatar.

Proiectele de rechemare urmează să fie prezentate spre aprobare șefei statului Maia Sandu.

Ilie Gulca
22/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii