VIDEO „Atrocitățile nu trebuie uitate, ca să nu se mai repete” // La Chișinău au fost comemorate victimile holocaustului romilor  

Cornelia Cozonac
17/09/2022
CIJM

Comunitatea romilor din Republica Moldova a comemorat, vineri, printr-un marș desfășurat la Chișinău,  victimile holocaustului romilor din anul 1942. Acum 80 de ani, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost deportaţi în regiunea transnistreană peste 25 de mii de romi de pe întreg teritoriul României, inclusiv din Basarabia, aceasta reprezentând circa 10-12% din întreaga populație de romi a României.

La 16 septembrie 1942 pleca, din Tighina,  spre stepele Bug-ului, actuala Ucraina, ultimul tren cu 1960 de romi deportați, ne spune Elena Sîrbu, președinta Platformei femeilor rome din Moldova. Cea mai mare parte, circa 80 la sută dintre romii deportați, o reprezentau femeile și copiii.

Tragedia romilor deportați și exterminați a fost ținută multă vreme sub tăcere, pe ambele maluri ale Prutului. În Republica Moldova nu se ştie cu certitudine câţi romi au supravieţuit holocaustului şi câţi mai sunt astăzi în viaţă. Mereu s-a vorbit cu jumătate de gură despre genocidul suportat de romi, afirmă cercetătorul științific Ion Duminică, șeful secției „Minorități etnice”, de la Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Moldovei.

O comisie internaţională pentru studierea Holocaustului din România a elaborat în 2004 Raportul Wiesel, denumit după numele scriitorului de origine română şi laureatului premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, care a condus comisia. Atunci România și-a recunoscut vina în participarea la holocaustul romilor. Documentul aminteşte, între altele, că în Transnistria au fost trimişi circa 25 mii de romi, iar 11 mii au murit.

Parlamentul de la Chișinău a susținut, abia în 2016, Raportul Wiesel, condamnând, printr-o declarație, atrocitățile comise la adresa romilor.    

Cornelia Cozonac
17/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii