VIDEO// Cum „protestează” oamenii aduşi de Şor în faţa Parlamentului

Julieta Saviţchi
21/09/2022
CIJM

Oamenii aduşi de Paridul Şor în aşa numitul „oraş al schimbări” , format din corturile din faţa Parlamentului, protestează pe schimburi, după care îşi primesc recompensa şi sunt înlocuiţi cu alţii.

Mai mulţi „protestatari” ne-au spus că au venit în Chişinău „să facă un ban”, fiindu-le promisă o remunerare de 2000 de lei pentru 24 de ore de aflare în cort. Aceştia au refuzat să vorbească la cameră, motivând că au fost somaţi să nu spună nimic, altfel nu vor fi plătiţi.

Oamenii din corturi ne-au spus că nu este chiar atât de simplu să ajungă în lista celor remuneraţi, pentru aceasta fiind necesare recomandări din partea persoanelor de încredere din Partidul Şor.

În timp cât se află „la muncă”, pretinşii protestatari încearcă să-şi găsească o ocupaţie ca să le treacă timpul: se plimbă, discută, joacă cărţi sau pur şi simplu se odihnesc după munca în câmp.

Organizatorii protestului îi hrănesc de trei ori pe zi, însă mulţi dintre „prorestatari” spun că au aşteptat ca hrana să fie mai bună.

Printre „protestatari” l-am surprins pe Marin, un bărbat din Durleşti, care tocmai primise dejunul oferit de organizatori – două felii de pâine, două ouă şi un crenvurst. Bărbatul a fost zgârcit la vorbă, ne-a spus doar că a venit împreună cu fiul ca să protesteze pentru Şor. Omul nu a putut să ne explice din ce considerente protestează pentru Şor: „Nu ştiu, să facă drumuri ca în Orhei”.

La uşa unui cort am întâlnit un tânăr, care s-a dovedit a fi fiul lui Marin din Durleşti. Acesta a spus că a ajuns la protest fiind îndrumat de un prieten, a stat o noapte şi urmează să mai stea încă una: „Aici dacă vrei stai, dacă nu, te duci acasă”.

Majoritatea celor veniţi la protestele Partidului Şor refuză să vorbească, iar când văd pe cineva cu camera de filmat, îşi ascund în grabă faţa.


 

Julieta Saviţchi
21/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii