Vitezomanii vor fi sancționați mai dur. Un nou proiect al Ministerului de Interne schimbă regulile în trafic

Viorica Mija
03/07/2022
Sursa: Poliția Rutieră

Șoferii care vor depăși limita de viteză cu peste 40 de km/h ar putea pierde dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 30 la 180 de zile. Norma este parte a unui proiect de lege propus Parlamentului de către Ministerul de Interne.

Proiectul prevede sancțiuni mai dure pentru încălcările din trafic, iar autorii inițiativei spun că modificările sunt necesare și, în timp, vor contribui la reducerea numărului de accidente.

Astfel, proprietarii mijloacelor de transport care refuză sau se eschivează să comunice identitatea persoanei căreia i-a fost încredințată conducerea vehiculului și a încălcat regulile de circulație ar putea fi sancționați contravențional. De asemenea, persoanele care au părăsit locul accidentului rutier, iar această încălcare a cauzat, din imprudență, o vătămare medie a sănătății victimei, ar putea fi trase la răspundere penală.


O altă normă propusă de MAI prevede interzicerea înmatriculării și inspecției tehnice periodice a vehiculelor, în cazul în care acestea au un istoric de încălcări, iar executarea sancțiunii contravenționale aplicate prin hotărârea/decizia definitivă asupra cauzei contravenționale este activă. Altă modificare legislativă prevede tragerea la răspundere penală a persoanelor care comit infracțiuni în domeniul circulației rutiere cu ciclomotoare.


Proiectul de lege a fost aprobat de Comisia Securitate națională, apărare și ordine publică și va fi supus examinării în prima lectură în plenul Parlamentului.
 

Viorica Mija
03/07/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii