Vlad Filat, la CEDO. "Dacă nu scoatem acest stat din captivitate, Moldova nu va merge înainte"

Mariana Colun
07/12/2015
Foto: anticoruptie.md

Avocații liberal-democratului Vlad Filat au expediat luni, 7 decembrie, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) o plângere prin care invocă faptul că politicianului i-au fost încălcate drepturile în mod constant. Apărătorul Igor Popa a precizat că ex-premierul nu renunță la greva foamei și este gata de o luptă îndelungată. 

Avocatul a declarat că în plângerea expediată la CEDO a făcut referire în mod special la articolul 3 din Convenție, referitor la interzicerea torturii, articolul 5 - încălcarea dreptului la libertate și siguranță, articolul 6 - dreptul la un proces echitabil și articolul 8 - dreptul la viața privată și familie.

„Această plângere a fost rezultatul acțiunilor abuzive și arbitrare, atât din partea Procuraturii, cât și din partea Administrației Penitenciarului nr. 13 și aici am să mă refer la motivele care au stat la baza deciziei lui Vlad Filat de a intra în greva foamei. Încălcările drepturilor lui au început chiar în prima zi, în Parlament, când procurorul general, Corneliu Gurin, a dat publicității mai multe detalii din dosar, într-o ședință publică, ceea ce contravine principiului prezumției nevinovăției. Mai mult ca atât, s-a votat ridicarea imunității lui Vlad Filat într-o ședință publică fără a se respecta cerințele regulamentului Parlamentului, care zice că votul trebuie să fie secret. În opinia apărării, aceste acțiuni au avut un caracter dirijat, rău-intenționat, cu scopul de a crea o percepție a opiniei publice, că Vlad Filat deja ar fi vinovat de faptele care îi sunt incriminate și s-a indus ideea că el ar fi săvârșit vreo infracțiune, or asta nu este demonstrat”, spune avocatul.

Acesta a adăugat că alte încălcări se referă la condițiile de detenție și anume la plasarea lui Filat în penitenciar și transferul dintr-o celulă în alta, fără a exista motive temeinice. „Considerăm că aceste acțiuni sunt inadmisibile într-un stat de drept. Filat a fost încontinuu supus la anumite presiuni, atât din partea deținuților, cât și din partea administrației Peniteniarului”, a declarat Igor Popa.

Acesta a citit jurnaliștilor un mesaj al lui Vlad Filat, adresat cetățenilor și clasei politice: „Stimată clasă politică, dragi cetățeni ai Republicii Moldova, credeți-mă că, dacă nu scoatem acest stat din captivitate, Moldova nu va merge înainte”.

Vlad Filat, acuzat de acte de corupție, a fost reținut pe 15 octombrie, când procurorul general, Corneliu Gurin, a cerut în Parlament ca acestuia să-i fie ridicată imunitatea parlamentară pentru că ar fi implicat direct în fraudele din sistemul financiar-bancar, ce au afectat economia Republicii Moldova. Între timp, instanța de fond a eliberat două mandate de arest pe numele lui Filat, ambele fiind menținute de magistrații Curții de Apel Chișinău. La 30 noiembrie, politicianul a intrat în greva foamei. Potrivit avocaţilor, a luat această decizie în semn de protest faţă de acţiunile procurorilor Anticorupţie în gestiunea cărora se află dosarul său, dar şi faţă de cele ale administraţiei închisorii.

Mariana Colun
07/12/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii