Vlad Plahotniuc, despre Veaceslav Platon, Ilan Șor și magistrații arestați

Anticoruptie.md
27/09/2016
Foto: ziarulnational.md

Atât omul de afaceri Veaceslav Platon, cât și primarul orașului Orhei, Ilan Șor, trebuie să răspundă în fața legii pentru ilegalitățile admise, susține Vlad Plahotniuc. Totodată, omul de afaceri neagă că dosarele deschise în privința celor doi sau arestarea magistraților implicați în „Spălătoria rusească” s-ar fi făcut la comanda sa. „Toţi cei care au fost arestaţi spun cam aceeaşi fabulă. Cum vezi o arestare, cum apare numele meu”, comentează Plahotniuc într-un interviu apărut pe portalul Tribuna.md.

Plahotniuc califică situația lui Veaceslav Platon drept una „complicată” și dă de înțeles că omul de afaceri ar merita să stea la pușcărie. „Îngrijorarea faţă de cazul lui este foarte mare din partea celor care au coparticipat la toate ilegalităţile lui, atât din Moldova, cât şi din afara ei, dar şi a celor care au stat în spatele lui. Căci este deja evident că Platon nu administra banii lui, nu avea el aşa bani, el era doar omul cu schemele de spălare de bani, era cel care plasa banii şi finanţa diferite acţiuni ilegale”, susține Plahotniuc.

Totodată, prim-vicepreședintele PDM afirmă că Mihail Gofman, care l-a catalogat pe oligarh drept principalul beneficiar al furtului miliardului, este „omul lui Platon”: „El a fost omul-cheie în toate marile spălări de bani care s-au făcut în Moldova. A fugit în SUA şi a încercat să facă pe disidentul ca să se victimizeze și să ascundă implicarea lui în spălarea a 20 de miliarde de dolari SUA, dar cred că deja s-a lămurit toată lumea ce e cu el și al cui este. Documente din astea puteţi face şi dumneavoastră, nu au nicio relevanţă, important este cum a acţionat, iar cum a acţionat se vede, se știe”.

Și Ilan Șor, „ca şi toţi ceilalţi implicaţi, trebuie să răspundă pentru ce a făcut”, mai spune Vlad Plahotniuc, adăugând că numele său este folosit de către cei care au făcut afaceri cu edilul de la Orhei.

Plahotniuc a salutat arestările de săptămâna trecută a celor 18 magistrați și executori judecătorești cercetați penal pentru complicitatea în așa-numita spălătorie rusească. „În fond, dacă se face curăţenie în justiţie sau în alte sectoare asta ajută în primul rând ţara, indiferent cine o face. Important este să se facă ordine, aceste acţiuni să fie administrate profesionist şi obiectiv, să nu se limiteze doar la o zonă, ci să abordeze frontal și la scară largă întregul fenomen al corupţiei. (...) Atât cât am influenţă prin poziţia mea, mi-o voi manifesta activ în sprijinirea reformelor, inclusiv pe sectorul justiţiei, acolo unde e nevoie de sprijinul politic al meu sau al PDM”, a precizat controversatul om de afaceri.

Totodată, Plahotniuc declară că nu-și mai dorește să ocupe funcția de prim-ministru după alegerile prezidențiale, ci intenționează să se ocupe de reformarea Partidului Democrat și pregătirea pentru alegerile din 2018. 

Anticoruptie.md
27/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii