Vlad Plahotniuc este candidatul PD la funcția de prim-ministru: "În 2016 Moldova va renaște"

Anastasia Nani
13/01/2016
Captură foto: Agora.md

Vlad Plahotniuc, revenit recent în politică, ar putea fi candidatul PD la funcția de premier. Cel puțin asta a lăsat să se înțeleagă Vasile Bîtcă, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, numindu-l pe Vlad Plahotniuc la o acțiune de protest, organizată pentru susținerea candidatului la funcția de premier din partea PD, candidat desemnat. Prim-vicepreședintele democraților a ieșit în fața mulțimii cu un discurs patetic.

UPDATE Marian Lupu, președintele PD, a confirmat că Vlad Plahotniuc este candidatul formațiunii la funcția de premier și că șeful statului are timp până mâine să ia o decizie privind semnarea unui decret. 

"Noi ne vom preocupa de oameni, de oamenii care ne reprezintă, de acea majoritate a cetățenilor Moldovei pe care o văd aici, în fața noastră. Voi sunteți vocea poporului, vocea acelei majorități a oamenilor, a moldovenilor, care să se schimbe ceva, în această țară să apară liniștea, să apară bunăstarea și stabilitatea, iar speranța să nu dispară. Și pentru că astăzi suntem într-un ajun de anul noi, noi și colegii venim să vă spunem că în 2016 vă așteaptă vești bune, Moldova va renaște”, a promis Vlad Plahotniuc. În replică, mulțimea a scandat "Bravo" și "Plahotniuc". De altfel, mai multe institții media au relatatat că oamenii au fost obligați să vină la manifestație, fiind aduși organizat. 

Acum câteva săptămâni șeful statului Nicolae Timofti a refuzat să-l desemneze pe Vlad Plahotniuc candidat la funcția de premier. Într-un comunicat de presă, Președinția a lăsat să se înțeleagă că asupra șefului statului s-ar exercita presiune pentru ca Nicolae Timofti să-l desemneze prim-ministru pe Plahotniuc. În scurt timp, șeful statului l-a desemnat candidat pe Ion Sturza. Programul guvernare propus de omul de afaceri stabilit în România nu a fost însă discutat în Parlament din lipsă de cvorum. 

Anticoruptie.md a scris recent că Vlad Plahotniuc a fondat în noiembrie două firme noi: General Media Group Corp. şi Radio Media Group Inc. Pe cele două întreprinderi au fost trecute patru televiziuni şi trei posturi de radio pe care controversatul om de afaceri, le-a ascuns, de-a lungul anilor, în spatele unor companii off-shore. Businessmanul a operat aceste schimbări odată cu intrarea în vigoare a modificărilor Codului Audiovizualului prin care radiodifuzorii privaţi sunt obligaţi să declare cine sunt adevăraţii proprietari ai posturilor.

Cunoscut drept unul dintre cei mai bogaţi moldoveni, omul de afaceri Vlad Plahotniuc a ieşit din anonimat acum cinci ani, când a apărut la o emisiune de la Prime TV. Tot atunci s-a implicat oficial în politică. A candidat pentru prima dată la alegerile parlamentare anticipate din noiembrie 2010. A ajuns în capul listei PD pe ultima sută de metri, fiind, ca şi la alegerile parlamentare de acum un an, pe locul doi. În scurt timp a ajuns prim-vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova, funcţie pe care a pierdut-o în februarie 2013 după ce deputaţii comunişti, liberal-democraţi şi cei neafiliaţi au votat pentru lichidarea postului. Peste câteva luni, în octombrie, a renunţat la mandatul de deputat. De altfel, Vlad Plahotniuc a depus mandatul de parlamentar şi în iulie 2015, fără a oferi explicaţii. Acum câteva luni omul de afaceri a anunţat că a renunţat la funcţia de prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat şi la calitatea de membru al formaţiunii, “până la clarificarea anchetei în cazul BEM”. A revenit însă recent și a promis o "terapie de șoc".

Înainte de a se implica în politică, acesta s-a lăudat jurnaliştilor că grupul de afaceri pe care îl coordonează este implicat în managementul mai multor posturi de televiziune şi radio, acţionând şi pe piaţa agenţiilor de publicitate. El a mai spus că deţine un avion şi că hotelul „Nobil”, din centrul Capitalei, este una dintre investiţiile cu care se mândreşte. În declaraţiile pe venit depuse ulterior nu a indicat însă aceste bunuri. 

În ultima sa declaraţie pe venit, cea pentru anul 2014, omul de afaceri a declarat că deţine doar un apartament de 243 de metri pătraţi cu o valoare de 1,5 milioane de lei. La fel, are două garaje cu o suprafaţă totală de 46 de metri pătraţi. Vlad Plahotniuc a indicat că deţine trei Mercedesuri, două de model GL, din 2008 şi 2010, şi un S-Class din 2009. Valoarea totală a maşinilor este de aproape trei milioane de lei. 

Cei mai mulţi bani, potrivit declaraţiei, - peste 30 de milioane de lei - i-a obţinut de la Prime Management SRL, unde deţinea 100% din acţiuni. Firma a fost înregistrată în septembrie 2010, administrator fiind Cezara Salinski, prezentată anterior drept director al hotelului „Nobil”. Printre obiectivele declarate ale întreprinderii sunt administrarea companiilor holding sau consultare pentru afaceri şi management. Potrivit ultimelor date de la Camera Înregistrării de Stat, Vlad Plahotniuc deţine acum la Prime Management SRL 85%, 10% îi revin lui Andrian Candu, iar 5% - Cezarei Salinski, care a rămas şi administrator.

Anastasia Nani
13/01/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii