„Vom fi conectați la o linie de tensiune înaltă cu România”. Ministrul Spînu, despre construcția liniei electrice Vulcănești–Chișinău ​

Ilie Gulca
15/11/2021
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a oferit detalii despre construcția liniei electrice Vulcănești–Chișinău, care, în opinia sa, va crea posibilitatea pentru a obține un preț mai mic pentru energia consumată în Republica Moldova și va garanta securitatea livrărilor.

„Acest proiect va spori securitatea aprovizionării cu energie electrică. Vom fi conectați la o linie de tensiune înaltă cu România. Prin această linie electrică se va putea livra aproximativ 600 megawați de energie electrică”, a declarat ministrul Insfrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă.

După spusele sale, consumul total maxim al Republicii Moldova constituie aproximativ 1.100 de megawați pe întreg teritoriul țării, din care 800 pentru malul drept al Nistrului.

„De asemenea, Republica Moldova va deveni parte a unei piețe energetice competitive și sigure atât la nivel național, cât și regional european, ceea ce, în final, va însemna un preț mai mic pentru energia plătită de moldoveni și securitatea livrărilor garantată”, a mai spus vicepremierul.

Pe 12 noiembrie, a fost semnat contractul de construcție a liniei electrice de 400 kW de transport a energiei electrice pe direcția Vulcănești – Chișinău între Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) şi compania indiană KEC International, desemnată câștigătoare a licitației internaționale.

KEC International este al doilea cel mai mare producător de piloni de transmisie a energiei electrice din India și una dintre cele mai mari companii din lume de construcție a liniilor de transport de energie electrică.

În prezent, Republica Moldova achiziționează energie electrică de la Centrala Termoelectrică Moldovenească din Transnistria.

Conform datelor acestei centrale, 70% din producția de energie este livrată consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, în timp ce în regiunea transnistreană livrează 24%.  

În cadrul discursului său despre criza energetică, șefa statului Maia Sandu i-a acuzat vehement pe cei care s-au aflat la conducere până acum că au folosit schemele din energie pentru propriul buzunar și nu au făcut nimic pentru ca țara noastră să nu ajungă în blocaj.

„Stația de interconectare pentru curentul electric nu a fost construită nici până azi, iar din această cauză de trei decenii suntem la cheremul regimului de la Tiraspol. Nu s-a făcut aproape nimic pentru a asigura independența energetică a țării”, a spus ea.

Ilie Gulca
15/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii