„Vom fi foarte prompți”. Ucraina avertizează gruparea pro-război de la Tiraspol   

Ilie Gulca
29/01/2024
Vicepremierul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian, și ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei, responsabil de dosarul transnistrean, Paun Rohovei. Foto: gov.md

Ucraina va fi foarte promptă în cazul unor provocări din partea stângă a Nistrului, a spus ambasadorul Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean, Paun Rohovei, în cadrul unei conferițe de presă susținută luni la Chișinău împreună cu vicepremierul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian.   

„Nu vom permite implicarea celor din stânga Nistrului în războiul dus de Rusia în Ucraina, chiar dacă se încearcă acest lucru”, a spus Paun Rohovei. „Vom face tot ce este posibil să neutralizăm, vom fi foarte prompți la orice încercare a celor din stânga Nistrului să provoace diversiuni sau alte provocări la graniță cu Ucraina.”

Responsabilul Ucrainei de dosarul transnistrean a subliniat că scopul principal al procesului de reglementare tranistreană este reintegrarea Republicii Moldova, reobținerea de către Chișinău a drepturilor sale asupra unui teritoriu al său care, prin provocări, inclusiv ale statului rus, a dus la constituirea unei enclave pro-ruse între Moldova și Ucraina.

Totodată, Rohovei a afirmat că Ucraina rămâne parte componentă a tratativelor de reglementare a conflictului transnistrean și că formatul internațional 5+2 este nefuncțional.

„Principala cauză a nefuncționalității acestui format este prezența în cadrul lui a statului care nu are drept moral și nici legal să participe la astfel de tratative”, a spus Rohovei.

La rândul său, vicepremierul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian, a spus că Republica Moldova rămâne fidelă principiului de soluționare a diferendului transnistrean pe cale pașnică și nu își propune „sugrumarea militară a Transnistriei”.  

„Orice alte scenarii nu pot să fie luate în calcul. Încă o dată mă bucără faptul că dl ambasador Rohovei a reiterat sprijinul Ucrainei despre această abordare a Chișinăului și sper că anul 2024, în pofida complicațiilor pe care le vedem deja la început de an, va fi unul în care vom avea mai multe succese în procesul de reintegrare a țării noastre”, a spus Oleg Serebrian.

Ilie Gulca
29/01/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii