Vor dialog și continuă protestele. „Cei care hrănesc țara” se declară ignorați de autorități

Mihaela Cibotaru
12/02/2024
Forța Fermierilor

Agricultorii anunță continuarea protestelor și în această săptămână. Conform organizatorilor, fermierilor din sud li se vor alătura cei din câteva raioane din nordul țării. Asociația Forța Fermierilor a lansat un apel către autorități, în care cer  inițierea imediată a unui dialog cu protestatarii pentru identificarea surselor pentru acordarea ajutorului financiar agricultorilor.

Agricultorii protestatari din  mai multe raioane au anunțat locațiile în care se vor aduna luni, 12 februarie. Astfel, fermierii din mai multe raioane din regiunea de sud vor protesta la Vama Leușeni, cei din raionul Rezina vor ieși pe traseul Orhei -Rezina lângă satul Bușăuca, iar agricultorii din Criuleni vor protesta lângă postul vamal intern la drumul Chișinău - Dubăsari. Totodată, fermierii din raionul Fălești vor ieși la centura orașului Fălești, lângă magazinul Supraten, iar cei din raionul Telenești - la intersecția drumului Chișinău - Bălți și Chișinău – Soroca.

„În contextul protestelor fermierilor disperați și decapitalizați, care durează deja 5 zile și se extind geografic, organizația noastră este nedumerită de ce Guvernul nu inițiază dialog cu agricultorii-protestatari”, scrie Asociația Forța Fermierilor într-o declarație.

Asociația menționează că recent Uniune Europeană a alocat 10 mln de euro pentru sectorul agricol al Republicii Moldova, ceea ce „Este jumătate din suma minimală, demult solicitată de asociația Forța Fermierilor pentru salvarea fermierilor micro, mici și mijlocii”. „Forța Fermierilor” subliniază că situația în sectorul agricol nu a fost niciodată atât de dificilă și criza din ultimii ani poate distruge „mii de producători agricoli și zeci de localități rurale” dacă statul nu va interveni.

Agricultorii cer „demararea imediată a unui dialog eficient din partea Guvernului și Parlamentului cu fermierii, care protestează, și identificarea urgentă cu suportul partenerilor externi ajutorului financiar de cel puțin 400 mln lei pentru alocarea promptă a compensațiilor agricultorilor micro, mici și mijlocii, cel mai mult afectați de crizele din ultimii doi ani, ca plăți directe per hectar de porumb și floare soarelui, cultivate în 2023”.

 

Mihaela Cibotaru
12/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii