Vor la Parlament, dar sunt așteptați la Ministerul Agriculturii

Mihaela Cibotaru
16/02/2024

Agricultorii protestatari, care de mai mult de o săptămână cer autorităților inițierea discuțiilor privind gravele probleme financiare cu care se confruntă, au anunțat că vor merge vineri în fața Parlamentului, pentru a cere o întâlnire cu președintele Legislativului, Igor Grosu. Deși anterior protestatarii au refuzat să discute cu ministrul Agriculturii, ei au fost informați despre organizarea unei ședințe la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), cu ministrul Vladimir Bolea și prim-ministrul Dorin Recean, pentru a fi discutate provocările actuale din sectorul agricol. În timp ce protestatarii se îndreaptă spre Parlament, Vama Leușeni rămâne blocată de tehnica agricolă a fermierilor.

Protestatarii se arată disperați de lipsa unui răspuns din partea conducerii țării. Totodată, agricultorii susțin că cifrele prezentate de autorități privind sumele alocate pentru agricultură și ajutoarele acordate fermierilor sunt eronate. „În perioada de 2,5 ani după alegeri parlamentare 2021 suma cumulativă de subvenții, votată de acest Parlament și acordată fermierilor, puțin depășește 4 miliarde lei și majorarea Fondului de subvenționare a agriculturii în perioada 2022-2023 a fost mult sub rata inflației cumulative”, scrie Asociația Forța Fermierilor.

Agricultorii susțin că fermierii micro, mici și mijlocii, afectați de multiple crize în ultimii doi ani, au beneficiat foarte puțin de subvenții. „Tot ajutorul de stat, pe care l-au primit agricultorii micro, mici și mijlocii, afectați puternic în perioada 2022-2023 de război, secetă, scumpiri exorbitante a resurselor de producere și prăbușirea prețurilor la materia primă, a fost de 200 mln lei, obținute cu mare greu după protestul din iunie 2023”, în timp ce pierderile directe ale producătorilor de cereale și oleaginoase, în anul 2023, au fost de „minim cu 4,5 mlrd lei”.

Joi, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat că agricultorii pot depune documentele la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură pentru a obține suportul din cele 50 de mln de lei alocate de autorități. Dosarele pot fi depuse până la 15 martie.

Vineri, 16 februarie, agricultorii din Leușeni, Cahul, Fălești, Rezina, Telenești, Criuleni vor continua să protesteze pe traseele naționale.  

Mihaela Cibotaru
16/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii