„Vor veni ai noștri”. Propagatorul războiului audiat de procurori este un pretins jurnalist

Ilie Gulca
09/06/2022
Nikolai Kostîrkin. Facebook.com

Propagandistul audiat joi dimineață de procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate este un pretins jurnalist angajat al publicației Gagauznews, Nikolai Kostîrkin, învinuit de incitare la ură interetnică și dezbinare națională.

Publicația Gagauz a confirmat pe canalul său de Telegram că Nikolai Kostîrkin este angajat în calitate de redactor. Procuratura Generală a refuzat să ofere detalii despre această persoană, invocând caracterul sensibil al cazului.    

Un comunicat la PCCOCS a relatat că au fost efectuate percheziții la domiciliul învinuitului și au fost depistate și ridicate obiecte și alte mijloace de probă relevante în cadrul cauzelor penale.

Kostîrkin este învinuit că, în condițiile stării de urgență instituită, a publicat și răspândit sistematic prin intermediul canalelor sale de Telegram elemente propagandistice care justifică agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

Activistul susține într-o discuție telefonică publicată de procurori că activitatea sa propagandistă pe rețele are menirea să schimbe lucrurile la Moscova și să facă eficient războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Primul moment, vor veni ai noștri [trupele ruse în Moldova – n.r.], și vor spune: «Ce, moldovenilor căcăcioși?! Nici nu puteți să vă apărați. Dacă tot sunteți atât de filoruși, nu ați apărat în niciun fel și în fața nimănui. Ce vă băgați acum cu pâine și sare?! Cui trebuiți voi în asemenea hal!»”, spune el într-o discuție la telefon facută publică de procurori.

„Al doilea moment, eu voi răspândi toate astea [propaganda – n.r.] pe canalele de Telegram ale uniunii și în mass-media. Eu voi întreține această situație ca în Rusia să citească, să știe în Rusia. Astfel voi contribui și eu, după cum îndrăznesc să cred, ca în cercurile înalte ale puterii din Rusia să înceapă încetișor să înlăture anumite capete și să pună altele pentru ca această operațiune specială să fie îndeplinită eficient”.      

Ilie Gulca
09/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii