Zaharova se plânge de denigrarea „lumii ruse”. Lumea bună nu aplaudă omuciderile din Ucraina, crede Alaiba

Anticoruptie.md
28/10/2022
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, cunoscută pentru atenția cu care urmărește procesele din Republica Moldova, declară că la Chișinău s-ar duce o politică rusofobă. Reacția vine după ce deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a propus colegilor din Legislativ să declare Rusia drept „stat terorist”.

Zaharova acuză Chișinăul de escaladarea retoricii anti-ruse.

„Noi, desigur, înregistrăm aceste declaraţii antiruseşti şi evident ele nu vor rămâne fără răspuns. Repet, nu Rusia este o ameninţare la adresa neutralităţii Republicii Moldova, ci asistenţa militară şi tehnico-militară, al cărui scop real este de a asigura interesele Occidentului însuşi, şi nu securitatea Moldovei”, a declarat Zaharova.

Deputatul PAS Dumitru Alaiba a sugerat că Republica Moldova ar trebui să preia exemplul altor state care au declarat Rusia drept „stat terorist”. Totodată, Alaiba a criticat deplasările colegilor săi din opoziție în Federația Rusă.

„… pozează alături de tipi care aplaudă uciderea oamenilor nevinovați de rachetele rusești. Vreau să vă întreb dacă colegii voștri au încercat să ceară niște explicații despre rachetele rusești care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. Poate cineva ne mai și spune câți bani au fost cheltuiți pentru această deplasare rușinoasă”, a spus Alaiba.

În data de 26 octombrie, Biroul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului de Trezorerie al SUA (OFAC), pentru a contracara „campaniile persistente de influențare malignă ale Guvernului Federației Ruse și corupția sistemică în Republica Moldova, a impus sancțiuni împotriva a nouă persoane și a douăsprezece entități”.

„Sancțiunile impuse dezvăluie nu doar strategia secretă a Rusiei în Moldova, ci demonstrează și modul în care corupția subminează statul de drept”, a declarat ,Brian E. Nelson, subsecretar al Departamentului Trezoreriei pentru Terorism și Informații Financiare.

„Operațiunile de influență ale Rusiei încearcă să exploateze punctele slabe din țările țintă pentru a le destabiliza din interior. Statele Unite continuă să sprijine eforturile Republicii Moldova de a combate corupția și de a contracara influența Rusiei”, a adăugat oficialul american.

 

Anticoruptie.md
28/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii