ZdG: Afacerile fraţilor Chirtoacă şi firma care a umplut oraşul cu gherete de cafea

Anticoruptie.md
28/01/2016
Una dintre gheretele ce aparţin firmei cu sediul în apartamentul soacrei lui Lucian Chirtoacă // Foto: ZdG

Primarul Chi­şi­năului Dorin Chirtoacă sem­nează dis­po­zi­ţii „de exce­pţie” prin care favo­ri­zează o companie a fami­liei, cu sediul în apar­ta­men­tul soa­crei fra­te­lui său, Lucian Chirtoacă. Publicaţia Ziarul de Gardă relevă într-o investigaţie că firma deţine mai multe tonete ce comer­ci­a­li­zează cafea în cen­trul Chi­şi­nă­u­lui.

Firma Edera Trio SRL, fondatori şi administratori ai căreia au fost diferite persoane de-a lungul timpului, este  înregistrat într-un apartament din strada Mir­cea cel Bătrân al Capitalei, care, potrivit datelor, aparţine Emi­liei Crudu, mama Tatia­nei Crudu-Chirtoacă, soţia lui Lucian, fra­tele pri­ma­ru­lui de Chi­şi­nău.

Recent, această firmă a des­chis mai multe ghe­rete în cen­trul Capi­ta­lei, unde comer­ci­a­li­zează cafea sub denu­mi­rea de „Coffee Time”. Primele au apărut în 2014, la scurt timp după ce edilul de Chişinău a semnat o dis­po­zi­ţie prin care deci­dea să „per­mită, ca exce­pţie, auto­ri­za­rea ampla­să­rii şi fun­cţio­nă­rii a două tonete ale Edera-Trio SRL în par­cul «Valea Mori­lor»”. Dis­po­zi­ţia pri­ma­ru­lui, sem­nată de acesta în favoa­rea fami­liei sale, a fost ata­cată în jude­cată de către Ofi­ciul Teri­to­rial Chi­şi­nău al Can­ce­la­riei de Stat.

 O deci­zie finală a fost luată de Cur­tea Supremă de Jus­ti­ţie (CSJ) pe 13 ianu­a­rie 2016, când jude­că­to­rii Iulia Sârcu, Tamara Chişca-Doneva şi Ion Druţa au res­pins ape­lul decla­rat de pri­ma­rul Chir­toacă şi firma „Edera Trio” SRL, menţinând în vigoare deci­zi­ile instanţe­lor infe­ri­oare, care au anu­lat dis­po­zi­ţia pri­ma­ru­lui.

Instanţa şi-a moti­vat deci­zia prin fap­tul că, chiar prin dis­po­zi­ţia Pri­ma­ru­lui din 6 iulie 2012, a fost sto­pată eli­be­ra­rea auto­ri­za­ţi­i­lor de fun­cţio­nare pen­tru ghe­re­tele ampla­sate sau ream­pla­sate pe stră­zile ora­şu­lui, iar prin dis­po­zi­ţia aces­tuia din 9 ianu­a­rie 2013, s-a dis­pus inter­zi­ce­rea eli­be­ră­rii auto­ri­za­ţi­i­lor de fun­cţio­nare şi pen­tru punc­tele mobile, rulote şi tonete. Acum, con­form legii, com­pa­nia ar tre­bui să-şi retragă tone­tele din Valea Mori­lor, iar ulte­rior, din întreg ora­şul. Însă, deşi au tre­cut mai bine de două săp­tămâni de la acea deci­zie, toate con­ti­nuă să acti­veze.

De fapt, această companie, de rând cu alte patru, figurează într-un dosar penal des­chis pen­tru eva­ziune fis­cală acum un an şi jumă­tate. Procurorii susţin că toate, având activităţi tangenţiale celor ale Primăriei, ar fi controlate de fratele edilului, Lucian Chirtoacă. 

Detalii despre dosar citiţi în investigaţia reporterilor ZdG

Anticoruptie.md
28/01/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii