Zelenski pune piciorul în prag în cazul exploziei din Polonia: „Vreau acces la toate datele occidentale”. Experții înaintează prima ipoteză plauzibilă

Anticoruptie.md
17/11/2022
Sursa twitter

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cere acces nelimitat la bazele de date de care dispun occidentalii, dar și de la locul în care a căzut racheta, care a luat viața a doi oameni în Polonia. În același timp, reprezentanții Forțelor Aeriene ale Ucrainei, după o primă fază a anchetei naționale, nu exclud că, în timpul atacului masiv al Rusiei, un obiect explozibil deteriorat și-ar fi putut schimba traiectoria.

„Informația de care dispunem noi este deschisă. Vrem să stabilim toate detaliile, de aceea e important ca experții noştri să fie parte a grupului de anchetă şi să obţină acces la toate datele de care dispun partenerii noştri şi de la locul exploziei”, a declarat Zelenski.

De altă parte, purtătorul de cuvânt al comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ignat, a vorbit despre cât de departe poate zbura racheta inamică S300 doborâtă.

„Depinde de foarte mulți factori. Racheta S300 are o rază de acțiune de 75 km, dar poate fi mai mult - plus 10 km. Totodată, dacă este deteriorată, racheta își poate schimba cursul, se poate abate de la ținta inițială”, a explicat Ignat.

Reprezentantul Forțelor Aeriene admite că în timpul atacului masiv cu rachete rusești asupra Ucrainei se putea întâmpla, teoretic, un astfel de incident, deoarece zonele atacate erau în proximitatea frontierei cu Polonia.

„Desigur, marele regret este pentru oamenii care au murit, frații noștri polonezi, dar toate acestea s-au întâmplat ca urmare a agresiunii rusești. Rachetele rusești au zburat pe întreg teritoriul Ucrainei – 96 în total. Doar în regiunea Lviv au fost doborâte 10. Noi am respins agresiunea rusă. Rachetele rusești au amenințat cetățenii noștri, infrastructura noastră, este clar că am făcut totul pentru a ne proteja”, a adăugat oficialul ucrainean.

Ucraina a fost atacată în după-amiaza zilei de marți cu 96 de rachete rusești, acesta find cel mai masiv atac de la începutul războiului declanșat de Federația Rusă. Kievul a anunțat că apărarea ucraineană a doborât 70 de rachete. Două rachete au căzut pe teritoriul Poloniei, la 5 km de granița cu Ucraina. În urma exploziei, au murit două persoane. Mai multe țări, printre care și Republica Moldova, au condamnat atacul rusesc din Ucraina și au exprimat condoleanțe Poloniei în legătură cu victimile exploziei.    

 

Anticoruptie.md
17/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii