Zonă de (in)Securitate. Automobile ale misiunilor diplomatice la Chișinău, stopate de Tiraspol

Anticoruptie.md
09/02/2024
Sursa: CIJM/Cornelia Cozonac

Automobile ale misiunilor diplomatice în Republica Moldova, dar și ale Misiunii OSCE și Ucrainei, au fost stopate în zona de securitate. Subiectul a fost discutat în cadrul reuniunii săptămânale a Comisiei Unificate de Control de joi, 8 februarie. În timp ce reprezentanții Tiraspolului declară că ar fi fost vorba despre un control de rutină, Chișinăul atenționează asupra unei noi tentative de îngrădire a circulației prin înaintarea unor cerințe neîntemeiate.  

Incidentele la posturile Forțelor Mixte de Menținere a Păcii au avut loc la 1 februarie. Conform  Delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, au fost înregistrate mai multe cazuri de stopare a autoturismelor misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova.

„S-a atras atenția că superiorii posturilor și șeful statului-major întrunit, delegați de Federația Rusă în Forțele Mixte de Menținere a Păcii, își încalcă atribuțiile atunci când admit asemenea situații”, a declarat delegația în cadrul reuniunii, subliniind caracterul provocator al încălcărilor semnalate și avertizând asupra consecințelor ce pot surveni, dacă nu se va renunța la abuzuri.

Totodată, Misiunea OSCE în Moldova a informat că echipele sale de monitorizare au realizat pe parcursul lunii ianuarie 24 de deplasări pe teren, constatând noi porțiuni de parapet metalic de-a lungul drumului ce separă localitățile Bender și Varnița, precum și prezența blocurilor de beton în același perimetru.

Cu referire la posturile de control ilegale ale Tiraspolului, delegația Republicii Moldova și-a reiterat apelul privind eliminarea lor din Zona de Securitate.

Propunerile delegației Chișinăului au fost respinse de exponenții Tiraspolului,

Anticoruptie.md
09/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii