Contabilă-șefă cu trecut penal, la Ministerul Educației

Anastasia Nani
21/09/2015
Foto: Anticoruptie.md

Nadejda Pohilă, fosta şefă a Direcţiei finanţe şi evidenţă contabilă a Ministerului Culturii, condamnată penal, acum cinci ani, după ce a fost prinsă că a furat din salariile angajaţilor Inspectoratului Ecologic de Stat, unde deţinea aceeaşi funcţie, a ajuns contabila-șefă a Ministerului Educației.

Ordinul de numire în funcție a fost semnat luni, 21 septembrie, de conducerea instituției. Funcționara a ajuns la Ministerul Educației prin transfer, de la Direcția finanțe a Primăriei municipiului Chișinău, unde a fost specialist principal.  

Nadejda Pohilă a fost vizată în mai multe anchete realizate de Centrul de Investigații Jurnalistice. În februarie 2014, o investigație scotea la iveală că șefa Direcţiei finanţe şi evidenţă contabilă a Ministerului Culturii l-a acuzat pe Boris Focșa, fost ministru al Culturii, de spălare de bani, delapidări şi furturi. Funcţionara a recunoscut, practic, că i-a fost complice. 

„Începând cu anul 2009, v-aţi axat pe hoţii, manipulări, presiuni asupra colegilor, pentru a vă satisface poftele criminale“, îşi începea denunţul adresat atât lui Boris Focşa, cât şi viceministrului Gheorghe Postică. 

Pe câteva pagini, petiţionara înşira o serie de abuzuri grave la care ar fi fost complice, cu voia sau fără voia sa. „Cât am fost subalterna dumitale, am fost forţată să semnez acte despre care descopeream, prin intermediul unor contabili-şefi ai unor instituţii subordonate ministerului, că acestea conţineau, la cererea dumitale, majorări nejustificate ale devizelor de cheltuieli, pentru a însuşi ulterior banii respectivi. În calitatea mea de şefă de direcţie, aprobam planurile de finanţare, pentru ca să aflu mai târziu că subalterna mea, fără să mă anunţe, schimba conţinutul acestora în interesele dumitale“, recunoaştea funcţionara.

Nadejda Pohilă îşi încheia scrisoarea către Boris Focşa cu solicitarea ca acesta să-i restituie „sumele extorcate ilicit“: „1.500 de dolari pentru trei ani de studii ai feciorului meu la Academia de Teatru; 400 de dolari pentru motorina consumată de automobilul personal marca Volkswagen Touareg, cu scopul plecării împreună cu familia la Moscova, la Zilele Culturii Republicii Moldova; 400 de euro pentru semnarea unui răspuns al ministerului unui deţinut; 200 de euro pentru procurarea unui porc“. De asemenea, funcţionara cerea ca toate cazurile semnalate să fie investigate şi să fie informat prim-ministrul despre fraudele comise de Focşa.

Ulterior, Nadejda Pohilă și-a retras toate pretențiile. Cazul a ajuns și în vizorul Centrului Național Anticorupție.

La două săptămâni după ce-am publicat denunţul Nadejdei Pohilă împotriva ex-ministrului Culturii Boris Focşa, s-a găsit şi răspunsul către un deţinut pentru care contabila i-ar fi plătit 400 de euro. „Mie mi-a scris în puşcărie!“, ne-a spus Oleg Chirvas, un fost poliţist judecat pentru escrocherie. Bărbatul ne-a povestit că a lucrat împreună cu Nadejda Pohilă la Inspectoratul Ecologic de Stat, pe când instituţia era condusă de generalul Nicolae Alexei. Fiind contabilă-şefă şi acolo, femeia ar fi furat din salariile angajaţilor, fapt pentru care a fost condamnată penal în anul 2009. Fostul coleg a depus o petiţie la Guvern pentru a afla cum o persoană cu un astfel de trecut a ajuns să conducă Direcţia finanţe şi evidenţă contabilă a Ministerului Culturii.

Printr-o scrisoare expediată pe adresa Penitenciarului numărul 13 din Chişinău, datată cu 14 septembrie 2012, Boris Focşa confirma că subalterna sa a fost condamnată pentru abuz în serviciu soldat cu urmări grave, însă susţine că antecedentele penale au fost stinse. Prin hotărârea Judecătoriei sectorului Râşcani, care a devenit definitivă pe 25 iunie 2009, ea a fost amendată şi privată de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere timp de şase luni. Potrivit documentului, pe 19 ianuarie 2010, adică la mai puţin de o lună după expirarea acestui termen, a fost angajată la Ministerul Culturii.

 

Anastasia Nani
21/09/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii