Un fost judecător ar putea fi urmărit penal din nou pentru fraudarea sistemului de distribuire aleatorie a dosarelor

Anastasia Nani
13/07/2015
Foto: puterea.ro

Ex-magistratul Iurie Țurcan de la Judecătoria sectorului Râșcani al Capitalei, care ar fi implicat în fraudarea sistemului de distribuire aleatorie a dosarelor, riscă să fie cercetat penal într-o nouă cauză. Procurorii au cerut din nou acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să pornească urmărirea penală și să-l tragă la răspundere pe fostul judecător . Sesizarea va fi examinată în ședința de marți, 14 iulie.

Cazul a ieșit la iveală după ce la 11 decembrie 2014, Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție au reținut și au audiat opt angajați ai Judecătoriei sectorului Râșcani, fiind bănuiți că, între 2012 și 2014, au intervenit în Programul de gestionare a dosarelor, pus în aplicare în 2009 cu sprijinul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii. Manipulările ar fi fost făcute pentru ca anumite dosare să ajungă la Iurie Țurcan care a plecat din sistem la începutul anului 2014. “Deși nu mai este judecător, procedura prevede că trebuie să solicităm acordul CSM pentru că infracțiunea a avut loc pe când era în funcția de judecător”, ne-a explicat Adrian Popenco, șef interimar al Procuraturii Anticorupție.

Solicitarea vine după ce, la sfârșitul lunii decembrie, la scurt timp de la operațiune, membrii CSM au dat acordul ca fostul magistrat să fie cercetat penal într-o altă cauză legată de fraudarea sistemului de distribuire aleatorie a dosarelor. În prezent fostul judecător are statut de învinuit. Potrivit materialelor din acel dosar, Iurie Țurcan, împreună cu alți angajați de la Judecătoria sectorului Râșcani, a manipulat procedura legală de repartizare aleatorie a cauzelor civile. Oamenii legii susțin că judecătorul primea ilegal şi examina unilateral diferite acţiuni civile. De regulă, litigiile aveau ca obiect sume impunătoare, cifrate la milioane de lei.

Pe de altă parte, dosarul în care figurează numele Svetlanei Filincova, magistrat la Curtea Supremă de Justiție, nu are aceeași evoluție. În decembrie 2014, Victor Micu, președintele CSM, a sesizat Centrul Național Anticorupție invocând faptul că 22 de dosare au fost repartizate prin manipulare Svetlanei Filincova, pe atunci vicepreședinta CSJ și președinta Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții.

Președintele Consiliului a explicat în scrisoarea sa că în momentul distribuirii cauzelor, numele celorlalți magistrați erau blocate în sistem, astfel dosarele ajungeau la Svetlana Filincova. Victor Micu a mai precizat atunci că în majoritatea cazurilor una dintre părți era Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Biroul Vamal Chișinău, dar și alte instituții de stat. Totuși, nici până în prezent, procurorii nu au cerut ca Svetlanei Filincova să-i fie retrasă imunitatea. În schimb, trei angajați de la Curtea Supremă de Justiție, responsabili de înregistrarea cauzelor în Programul integrat de gestionare a dosarelor, au în continuare statut de bănuit în acest dosar. “Le-am prelungit termenul de bănuit. Acum acumulăm probe ca să vedem cine și ce statut ar trebui să aibă în continuare în acest dosar”, a explicat procurorul Octavian Iachimovschi.

“Nu pot să intervin. Dacă insist voi fi învinuit că abuzez. Așteptăm ca organele de anchetă să investigheze cazul până la final”, a spus Victor Micu, președintele CSM.

La sfârșitul lunii mai, 15 organizații neguvernamentale au cerut repetat Consiliului Superior al Magistraturii să investigheze distribuirea aleatorie a dosarelor în instanțele judecătorești. “Societatea civilă este îngrijorată de pretinsele fraude în distribuirea aleatorie a dosarelor. Nedistribuirea aleatorie a dosarelor la CSJ este frapantă și știrbește serios din încredere”, se arată în apel.

În baza unui apel asemănător din februarie 2015, membrii Consiliului au cerut Centrului de Telecomunicații Speciale (CTS) care administrează Programul integrat de gestionare a dosarelor să prezinte informații despre manipulările admise în procesul de distribuire aleatorie a dosarelor de către instanțele de fond din Capitală, dar și de către Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Potrivit unui comunicat de presă recent emis de CSM, informația venită de la CTS a fost analizată de Inspecţia Judiciară împreună cu reprezentanţii Programului USAID ROLISP și urmează să expună rezultatele într-o notă informativă. Ulterior, subiectul va fi discutat în ședința CSM. “Din informaţiile preventive ale Inspecţiei Judiciare, careva încălcări grave nu au fost depistate, astfel principiul repartizării aleatorii nu a fost încălcat”, se arată în comunicat.

Anastasia Nani
13/07/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii