Circumscripția nr. 25, Chișinău, Centru-Botanica: cine sunt și ce averi declară cei patru candidați

Mariana Colun
15/02/2019
Foto: captură cec.md

În circumscripția nr. 25, Chișinău, Centru-Botanica, în cursa electorală s-au înscris patru candidați. Primul în buletinul de vot este democratul Victor Mîndru, urmat de reprezentantul PSRM, Alexandru Odințov, candidata blocului electoral ACUM, Inga Grigoriu, și reprezentantul Partidului Șor, Dumitru Chitoraga.

Victor Mîndru. Foto: Facebook.com

Primul în buletinul de vot în circumscripția nr. 25 este candidatul PDM, deputatul Victor Mîndru. Acesta se numără printre cei 14 deputați comuniști care la sfârșitul lui 2015 au părăsit formațiunea, anunțând că nu mai vor să facă jocurile partidului care i-a adus în Parlament. Ascensiunea politică a lui Victor Mîndru a început în 2001, odată cu venirea la putere a PCRM. Originar din satul Boşcana, raionul Criuleni, în anul 1981 absolveşte facultatea de electrofizică a Universităţii Tehnice din Chişinău şi este repartizat la Uzina „Signal” din Capitală, unde lucrează timp de 19 ani şi avansează până la funcţia de director-adjunct. Membru activ al PCRM, în 2004 Victor Mîndru ajunge membru al Comitetului Central PCRM, în 2008 - Secretar Executiv al CC PCRM, iar în anul 2007 este numit în funcţia de şef al Aparatului Comitetului Central al PCRM.

Odată cu avansarea pe scena politică, Victor Mîndru deţine mai multe funcţii publice importante. În 2001 este numit în funcția de prim-vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări Sociale, iar în 2003 devine şef al Oficiului Teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat, funcţie pe care o deţine timp de doi ani. La alegerile parlamentare din 2005 este inclus cu numărul 42 pe lista PCRM, însă îşi exercită mandatul doar câteva luni, fiind numit în funcţia de ministru adjunct al Sănătăţii şi Protecţiei Sociale. În anul 2009, Victor Mîndru ajunge din nou deputat din partea PCRM. La alegerile parlamentare din 2014, Victor Mîndru este al 12-lea pe lista PCRM. Ajuns deputat, Mîndru este înaintat membru al Comisiei parlamentare agricultură şi industrie alimentară şi membru al Delegaţiei Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană. 

În declarația de avere și interese pentru ultimii doi ani, Victor Mîndru a trecut încasări în mărime de 557 de mii de lei din salariul de deputat, indemnizații, pensii și dobânzi. Parlamentarul a mai raportat două apartamente și un autoturism de model Toyota Camry, pe care îl are în posesie din 2011. La bancă Mîndru păstrează 800 de mii de lei și 20 de mii de dolari.

Alexandr Odințov. Foto: moldova-suverana.md

Alexandr Odințov, ales local în Consiliul municipal din Capitală, este candidatul PSRM pentru circumscripția nr. 25 din Chișinău. Portalul Anticoruptie.md a scris că Odințov s-a remarcat în ultimii ani prin donațiile „grase” pe care a reușit să le facă la partid, având, oficial, venituri  modeste. Sumele indicate în declarațiile de avere sunt mult sub cele pe care socialistul le-a achitat în ultimii ani pentru diferite bunuri. 

Pentru prima dată, Alexandr Odințov a participat la un scrutin în 2011, ca exponent al Partidului Socialiștilor în Consiliul Municipal Chișinău. Atunci presa scria despre Odințov că este politolog și expert în operațiuni imobiliare. Pentru că PSRM nu a obținut suficiente voturi, Odinţov nu a ajuns în CMC şi a dispărut din spațiul public, până în 2014, când a candidat la alegerile parlamentare pentru funcția de deputat, fiind al 45-lea în lista socialiştilor.

În lista prezentată de PSRM la Comisia Electorală Centrală, Odințov apare drept politolog șomer. În declarația de avere prezentată atunci, pentru anii 2012-2013, Alexandr Odințov a raportat venituri în mărime de 72.000 de lei din consultații și o pătrime dintr-un apartament de 66 de metri pătrați. Cu toate acestea, Alexandr Odințov este unul dintre cei mai generoși finanțatori ai Partidului Socialiștilor. ​Potrivit rapoartelor financiare prezentate de PSRM, în campania electorală din 2014 Alexandr Odințov a făcut donații în mărime de 173.000 de lei, adică de 2,5 ori mai mult decât a câștigat, oficial, cumulativ, în ultimii doi ani înainte de a face donațiile. În raportul financiar din 2014 Odințov a fost trecut ca angajat la munci sezoniere.

În declarația de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, Alexandr Odințov raportează venituri de 58 de mii de lei din salariu, indemnizația de consilier și indemnizația de maternitate a soției. Alte 120 de mii de lei au intrat în bugetul familiei Odințov printr-o donație. Socialistul a mai trecut pe hârtie o cotă parte de 1/4 dintr-un apartament, precum și un automobil de model Subaru evaluat la 12 mii de lei.

Inga Grigoriu. Foto: europalibera.org

Următoarea în buletinul de vot este reprezentanta blocului electoral ACUM, Inga Grigoriu. Ea este vicepreședinta Partidului Platforma Demnitate și Adevăr și fondatoarea Asociației Obștești „Decid”. Din 2015 este activistă civică. În ultimii 15 ani a activat în calitate de manager în mai multe SRL-uri.

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, Inga Grigoriu a raportat venituri de 116 mii de lei din salariu și din drepturi de proprietate intelectuală. Ea a mai trecut pe hârtie patru terenuri agricole și unul pentru construcții, precum și două case de locuit, una dintre care nu este finisată.

Dumitru Chitoraga. Foto: unimedia.info

Sub numărul patru în buletinul de vot se regăsește exponentul Partidului Șor, Dumitru Chitoraga. Dumitru Chitoraga este directorul SRL Media Resurse, companie care gestionează posturile Orhei TV și Televiziunea Centrală, afiliate lui Ilan Șor. Dumitru Chitoraga a precizat că sursele de finanțare pentru ambele televiziuni au fost acumulate în baza contractelor de împrumuturi de la persoanele care au încredere în administrația instituțiilor media, însă nu le poate da numele din motive de confidențialitate. El a mai spus că în rândul persoanelor care au oferit banii pentru dezvoltarea televiziunilor nu sunt oameni politici. Potrivit lui Chitoraga, ambele posturi TV vor fi finanțate din împrumuturi luate pe o perioadă determinată, cu scopul de a trece pe viitor la autofinanțare. 

Pentru 2017-2018, Dumitru Chitoraga a declarat încasări de 346 de mii de lei din salariu și dividende dintr-o Gospodărie Țărănească pe care a înființat-o. Chitoraga are în proprietate două automobile – unul de model Land Rover, cumpărat în 2013, pentru care menționează că ar fi plătit 13.800 de euro și un automobil Nissan Qashkai, cumpărat în 2018, pentru care ar fi achitat 140.000 de lei. De asemenea, candidatul Partidului Șor deține 24 de terenuri, majoritatea agricole. El nu a trecut pe hârtie nicio locuință.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
15/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii