Revoltă în diasporă! Mai multe secții de votare au rămas fără buletine. Ce spun experții

Anticoruptie.md
13/11/2016
Stratford, Londra. Foto: Irina Nani

Cu câteva ore înainte de terminarea procesului electoral, mai multe secții de votare de peste hotare au rămas fără buletine. S-a întâmplat la Londra, Dublin, Bologna, București, Paris sau Moscova. Cetăţenii moldoveni veniţi să-şi exercite dreptul la vot şi care au aşteptat ore la coadă se arată indignaţi. Mai mult, un grup de tineri a ieșit să protesteze în fața sediului Comisiei Electorale Centrale. În semn de solidaritate cu concentățenii lor, tinerii cer demisia membrilor CEC. Totodată, cetățenii sunt încurajați să semneze o petiție online prin care, pe lângă demisia conducerii Comisiei se solicită și demisia Ministerului de Externe „pentru neglijarea gravă și îngrădirea dreptului la vot a cetățenilor moldoveni care au vrut să voteze în statele europene”.  

Bunăoară la secția de votare din cartierul Stratford, Londra, buletinele au fost epuizate încă în jurul orei 15.00, iar oamenii au fost redirecționați spre cea de-a doua secție deschisă la sediul misiunii diplomatice din Capitala Marii Britanii. Buletinele au fost epuizate şi la Dublin, Irlanda. La Ambasada Republicii Moldova de la București buletinele s-au terminat cu două ore înainte de închiderea urnelor, iar mulțimea a fost redirecționată spre Consulat. (VIDEO) 

La fel s-a întâmplat la Parma şi Mestre, două oraşe din Italia. „Sunt doar două calculatoare, buletinele pe sfârșite, niciun fel de organizare, oamenii deja se îmbulzesc. Cei de la secția de vot îi îndeamnă pe oameni să nu plece, ci să scrie contestații”, ne-a povestit Daniela Carlan. Şi la Modena, Italia, buletinele sunt pe terminate, deşi oamenii stau în continuare la coadă. Peste tot, alegătorii s-au arătat indignaţi.

 

 

Încă de dimineață, pe Internet circulă mesaje în care cetățenii stabiliți peste hotare sunt îndemnați să nu plece acasă dacă se epuizează buletinele de vot, ci să completeze o cerere în care să informeze că le-a fost lezat dreptul la vot. „Este foarte important, fiindcă în cazul în care aceste contestații vor purta caracter masiv, care ar putea influența rezultatul alegerilor, atunci Curtea Constituțională ar fi obligată să declare alegerile nule. Concomitent, Curtea ar recomanda modificarea legislației ce ține de numărul maxim de 3.000 de buletine de vot eliberate unui birou electoral”, se mai arată în mesaj. La Londra ar fi fost semnate peste 600 de astfel de mesaje. 

Expertul constituționalist Nicolae Osmochescu susține că un număr masiv de astfel de cereri ar putea avea impact. „Legislația o schimbă parlamentarii, dar bineînțeles că ar putea fi o influență din partea oamenilor, pentru că este vorba de voința unui număr foarte mare de persoane. Totul depinde de Parlament. Totodată, la moment, singura pârghie pe care o are cetățeanul este să facă o declarație bazată pe faptul că i se încalcă un drept fundamental politic de a alege și a fi ales, să aducă argumente și să o adreseze Procuraturii”, comentează expertul.

Totodată, Igor Munteanu, director IDIS „Viitorul”, consideră că singura soluție constă în formarea unei anchete de serviciu pe acest caz și stabilirea gravității responsabilității oficialilor care au luat decizia de a stabili un plafon de 3.000 de buletine de vot pentru o secție de votare. „Cineva trebuie să demonstreze că stabilirea unui volum de 3.000 buletine a fost o intenție deliberată de a restrânge dreptul de vot, ori CEC-ul poate să se apare cu argumentul că pe baza istoriei alegerilor anterioare nu a existat vreun caz similar, iar înregistrarea prealabilă a alegătorilor din străintate (ne-obligatorie) nu a furnizat argumente necesare pentru a dubla sau tripla volumul de buletine. CEC este în subordinea Parlamentului, respectiv doar fracțiunile parlamentare pot cere o anchetă pe linia lui”, explică Igor Munteanu.

În jurul orei 19.00, peste hotare au votat 121.000 de alegători. Potrivit CEC, cei mai mulți sunt cetățenii moldoveni din Italia – 42.000, România – 14.000, Franța – 9.243, Rusia – 8.332. 

Foto: captură de pe grupul Adoptă un vot, Facebook.com

 

Foto: captură de pe grupul Adoptă un vot, Facebook.com

 

Foto: captură de pe grupul Adoptă un vot, Facebook.com

 

Anticoruptie.md
13/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii