Cancelaria de Stat: Demiterea funcţionarilor Primăriei Chişinău de către CMC este legală

Julieta Saviţchi
19/03/2016
Clădirea Primăriei Capitalei

Destituirile din funcție aprobate în ultima perioadă de Consiliul Municipal Chișinău sunt legale, se arată într-o scrisoare a Oficiului teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat adresată la începutul lunii martie consilierului municipal Maxim Lebedinschi și publicată recent. Reprezentanții oficiului au efectuat o expertiză a legislaţiei în domeniu şi au ajuns la concluzia că „numirea şi eliberarea din funcţii ale conducătorilor întreprinderilor municipale şi ale şefilor direcţiilor şi subdiviziunilor din subordinea Consiliului Municipal Chişinău ţine de competenţa exclusivă a CMC”.

Astfel, demiterea lui Oleg Poiată, pretorul sectorului Centru al Capitalei, cea a lui Igor Gamrețki, șeful Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, și cea a lui Veaceslav Balan, directorului interimar al ÎM Piaţa Centrală, precum şi suspendarea lui Mihai Moldovanu din funcția de şef al Direcţiei sănătate, sunt legale. 

Oleg Poiată şi Veaceslav Balan au fost demişi la 11 februarie, fiind invocată neglijenţa în serviciu în cazul deflagraţiei de la cafeneua „La soacra”, soldată cu patru decese. În aceeaşi zi a fost demis şi colegul de clasă al lui Dorin Chirtoacă, Igor Gamreţki. Portalul Anticoruptie.md a relatat la începutul acestui an despre implicarea lui Igor Gamreţki într-o licitaţie dubioasă privind amenajarea locurilor de parcare în Capitală. Mihai Moldovanu a fost suspendat din funcţie la 17 martie, fiind suspectat de acţiuni de corupţie şi samovolnicie, iar în privinţa sa a fost dispusă o anchetă de serviciu.

Atât funcţionarii demişi, cât şi primarul Dorin Chirtoacă s-au opus deciziilor CMC, motivând că demisia şefilor întreprinderilor municipale şi a direcţiilor din cadrul Primăriei Chişinău ţine de competenţa edilului.


Julieta Saviţchi
19/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii