Donații de sute de mii de lei la partid și afaceri cu statul // Consilierul municipal Dinari Cojocaru este candidatul socialiștilor pentru o circumscripție din Capitală

Mariana Colun
25/10/2018
Dinari Cojocaru. Foto: Facebook.com

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a anunțat pe 23 octombrie, candidatul pentru circumscripția electorală nr. 26 din Chișinău, care cuprinde sectoarele Centru și Buiucani. Este vorba despre Dinari Cojocaru, membru al Consiliului Municipal Chișinău. Acesta a donat aproape jumătate de milion de lei în campania electorală din 2014, asta chiar dacă oficial avea venituri de zece ori mai mici.

Dinari Cojocaru este medic de profesie, iar din iulie 2015, și consilier municipal din partea PSRM. Tot el este unul dintre cei mai generoși finanțatori ai socialiștilor. În 2014, acesta a vărsat în bugetul formațiunii politice din care face parte suma de 407.500 de lei, chiar dacă a declarat că a câștigat, în doi ani, cumulativ, doar 42.000 de lei, adică de aproape zece ori mai puțin. În ianuarie 2015, Dinari Cojocaru a declarat pentru ziarul Timpul că banii îi avea din nişte transferuri oficiale de la niște rude de peste hotare. 

Consilierul socialist a fost vizat și într-o anchetă a jurnaliștilor de la RISE Moldova. Potrivit investigației, „Dinari Cojocaru este unul dintre socialiștii care s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas. Miza a fost mare: un transfer de peste 30 de milioane de lei. Banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale, printr-o firmă de media. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la sponsori ai partidului. Unul dintre ei este Dinari Cojocaru, care pe 20 aprilie 2016 a semnat un contract de împrumut cu Exclusiv Media, cu cifrele „rotungite” – 500.000 lei”, se arată în anchetă.

Conform ultimei declarații de avere și interese personale a lui Dinari Cojocaru, cea pentru 2017, consilierul a declarat venituri de doar 58.000 de lei din indemnizația de consilier și salariul obținut la Spitalul Clinic Republican, precum și un automobil de model Opel Astra, fabricat în 2006, cumpărat în 2012 cu 50.000 de lei.

Firma sa, administrată de clanul lui Dodon

Consilierul socialist a mai raportat cota-parte de 66,66% din capitalul social al firmei Chemix Grup SRL, specializată în producerea detergenților, și unul dintre liderii pieței de dezinfectanți de la noi. Între 2011 și 2014, compania a încheiat 46 de contracte de achiziție cu diferite instituții medicale din țară și nu numai, în valoare totală de 1,5 milioane de lei. De când Dinari Cojocaru a devenit consilier, firma în care deține o cotă-parte nu a mai făcut afaceri cu statul. De menționat că până în februarie 2017, firma Chemix Grup SRL a fost administrată de Ecaterina Dodon, cumnata președintelui Igor Dodon.

 

Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a scris despre candidații PSRM pentru alte circumscripții electorale. De exemplu, doi dintre candidații pentru circumscripțiile din Capitală sunt consilierul Aleksandr Odințov și deputatul Vasile Bolea

PSRM și-a anunțat candidaturile pentru circumscripțiile Căușeni, Ștefan-Vodă, Soroca, FloreștiRâșcani, unde a fost înaintat fiul unei regretate deputate socialisteprecum și Sângerei, Leova, Ocnița, Edineț, Orhei, Ivancea, Fălești, Ungheni, Cimișlia și Glodeni.

Au mai fost anunțate alte 18 candidaturi pentru alte șase circumscripții din Capitală, dar și pentru circumscripțiile uninominale Hâncești, Ceadâr-Lunga, Nisporeni, Strășeni, Comrat, Cantemir, Telenești, Sărata Galbenă, Cahul, Ialoveni, Răzeni și Criuleni. Recent, PSRM și-a anunțat alți patru candidați pentru două circumscripții de la Bălți, de la Rezina și de la Chișinău.

La scrutinul parlamentar din noiembrie 2014, Partidul Socialiștilor a intrat în Parlament cu 25 de mandate. 

Mariana Colun
25/10/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii