Laura Codruța Kovesi: „Pentru ca lupta cu flagelul corupției în Republica Moldova să fie eficientă, trebuie identificați câțiva procurori care vor să curețe propriul sistem”

Anticoruptie.md
23/08/2016
Laura Codruța Kövesi. Foto: CIJM

Dacă furtului miliardului s-ar fi întâmplat în România, investigația acestuia ar fi putut să dureze și un an, și doi ani, întrucât totul depinde de numărul tranzacțiilor financiare, de țările în care s-au derulat. În același timp, pentru ca lupta cu flagelul corupției în Republica Moldova să fie eficientă, trebuie identificați câțiva procurori care vor să curețe propriul sistem, care-s cinstiți și care nu trebuie lăsați singuri. Declarațiile au fost făcute de Laura Codruța Kövesi, procuror-șef al DNA, și au fost făcute în cadrul unei întâlniri cu jurnaliști de la Chișinău.

„De obicei, o investigație complexă poate să dureze și un an, și doi ani, depinde de tranzacțiile financiare pe care le investighezi, de numărul lor, de țările în care s-au derulat, pentru că, spre exemplu, avem multe situații în care avem comisii rogatorii în țări considerate a fi paradis fiscal, de unde nu primim răspunsuri. În cazul Cipru, care la fel este considerat un paradis fiscal - sunt mii și mii de comisii rogatorii - câteodată stai și un an, și doi să-ți spună prin ce conturi s-au derulat tranzacțiile. E greu să fac o comparație. Au fost și la noi în urmă cu 10-12 ani astfel de cazuri: Fondul Național de Investiții și domnul Vântu (Sorin Ovidiu Vântu - n.r.) care administra acest fond. A fost un caz celebru – cam 300 de milioane de euro a fost paguba la vremea respectivă. S-au făcut investigații, au fost trimise în judecată... Totuși, este foarte greu să compar”, a răspuns Laura Codruța Kövesi, întrebată în cât timp ar fi investigat DNA furtul miliardului.

În ceea ce privește lupta cu corupția în Republica Moldova, ea este de părere că prima condiție ar fi independența sistemului de magistratură. „Procurorii trebuie să fie cei care conduc ancheta și cred că este important să existe o structură specializată a Procuraturii care să facă astfel de investigații, iar în acea structură să lucreze procurori independenți și profesioniști. Noi am cunoscut în activitatea noastră și polițiști, și procurori din Republica Moldova foarte profesioniști, cu care am avut câteva cooperări. Cred că există acolo oameni care vor să facă treabă și care sunt buni, dar trebuie să li se creeze cadrul”, a declarat procurorul-șef al DNA. 

De asemenea, Laura Codruța Kövesi este de părere că procurorul general trebuie să fie procuror, pentru ca să știe exact problemele cu care se confruntă sistemul. „Cel puțin la structura Anticorupție ar trebui cu siguranță să fie un procuror. Trebuie sprijinit, să aibă ce-i trebuie. Că așa, știți cum e și la noi: dacă mâine rămâne DNA-ul fără bani de la buget, fără posturi, mai schimbă pe ici, pe colo două-trei infracțiuni și rămâi fără competență, nu ai ce să faci. Deci, chiar trebuie sprijiniți. La noi societatea civilă a avut un rol important, ani de zile, pe tot ce înseamnă lupta anticorupție”, a spus procurorul-șef al DNA.

Pentru ca reforma Procuraturii să funcționeze trebuie găsite câteva persoane cinstite în cadrul sistemului de la care să înceapă curățirea instituției, a mai subliniat Laura Codruța Kövesi. „Mă îndoiesc că toți procurorii din Republica Moldova sunt corupți. Mai sunt și procurori care nu sunt corupți și care vor să facă ceva. Curățirea propriului sistem trebuie să fie o prioritate pentru ei. Deci, ei trebuie ajutați, nu trebuie lăsați singuri. Și la noi este foarte important ca procurorul să știe că este independent. Dacă el știe că deschide două investigații pe prietenul deputatului X care este procuror și a doua zi vine deputatul X și poate să-l schimbe din funcție sau vorbește cu CSM-ul sau cu ministrul Justiției și e sancționat disciplinar, atunci niciodată n-o să se schimbe nimic”, a mai spus procurorul-șef al DNA.

Anticoruptie.md
23/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii