Proiectul Legii privind procuraturile specializate, aprobat de Guvern

Anticoruptie.md
16/06/2016
Procuratura Anticorupţie. Foto: CIJM

Guvernul a aprobat miercuri, 15 iunie, proiectul Legii cu privire la organizarea şi funcţionarea procuraturilor specializate care prevede instituirea Procuraturii Anticorupție și Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale. 

Potrivit proiectului, procuraturile specializate vor avea buget separat şi organigrame distincte, cu împuterniciri speciale. Sediile acestora vor fi localizate în municipiul Chișinău, cu oficii teritoriale sau reprezentanţe în teritoriu. Pentru fiecare procuratură specializată este prevăzut un număr maxim de 50 de procurori, 40 de consultanți, 31 de ofițeri de urmărire penală şi de investigații, zece specialiști şi şapte angajați în structura personalului tehnic și administrativ. Potrivit prevederilor din proiectul de lege, procurorii din cadrul procuraturilor specializate vor fi independenţi procesual. "Ofițerii de urmărire penală, cei de investigații și specialiștii vor fi selectați de către procurorul-şef al procuraturii specializate și detașați de la alte instituții pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii termenului pentru o perioadă similară, prin ordinul procurorului general, cu avizul conducătorului din care au fost detașat și cu acordul în scris a celui din urmă", se arată într-un comunicat de presă emis de Guvern.

Ca să finalizeze reforma Procuraturii la nivel legislativ autoritățile ar urma să mai modifice Constituția, precum şi cadrul normativ conex, cum ar fi codurile de procedură. Anterior, în cadrul unei şedinţe a Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice, mai mulţi experţi au subliniat că după ce modificările legislative privind reforma Procuraturii vor fi duse la bun sfârșit, Procuratura Anticorupție ar putea deveni un organ cu adevărat independent, care să se ocupe doar de marile dosare de corupție, iar detașarea ofițerilor de urmărire penală și de investigații ar putea însemna un început de DNA în Republica Moldova. 

Experţii misiunii europene de evaluare a instituţiilor de drept din Republica Moldova, care şi-au prezentat recent recomandările, au sugerat ca Procuratura Anticorupţie să fie exclusă din sistemul Procuraturii Generale, aşa ca şeful ei să nu primească instrucţiuni sau ordine de la conducerea instituţiei. 

 

 

Anticoruptie.md
16/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii