Viorel Morari, şeful Procuraturii Anticorupţie: "Şedinţele în dosarul lui Vlad Filat trebuie să rămână închise"

Anticoruptie.md
26/05/2016
Viorel Morari, la şedinţa Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie. Foto: CIJM

Şedinţele în dosarul fostului premier Vlad Filat trebuie să rămână închise. Dacă societatea ar avea acces la probele apărării, presiunea ar fi neuniformă. Declaraţia a fost făcută de Viorel Morari la şedinţa de miercuri, 25 mai, a Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie a Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

"Dacă s-ar fi acceptat ca şedinţele să fie deschise, acest lucru ar fi trebuit să se întâmple încă la prima etapă, dar în acest caz ar fi fost pereclitate celelalte cauze pendinte, aflate la etapa urmăririi penale. (...) Hotărârea instanţei de judecată va fi publică oricum, iar societatea va putea analiza probele care vor servi la adoptarea hotărârii fie de condamnare, fie de achitare", a mai spus Viorel Morari.

Anterior, 27 de organizaţii neguvernamentale, printre care şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova, au semnat un apel prin care au solicitat examinarea în şedinţe publice a dosarului intentat fostului premier Vlad Filat pentru acţiuni de corupţie. Semnatarii au cerut magistraţilor de la Judecătoria sectorului Buiucani al Capitalei să-şi revadă decizia luată anterior privind examinarea dosarului Filat în ședințe închise.  

Şi pe pagina oficială de Facebook a liberal-democratului au apărut mai multe mesaje prin care politicianul îndeamnă societatea civilă să ceară ca acest proces să fie public. "Cereţi acest lucru. Nu pentru mine. Mie deja mi se sugerează că sentinţa este deja dictată. Oamenii au însă dreptul să cunoască ce se întâmplă în acest spectacol regizat, mai ales ca sunt multe detalii importante despre care nu se vorbeşte în faţa presei, iar eu sunt bruscat de mascaţi înarmaţi ca să nu reuşesc să spun vreun cuvânt", se arată într-un mesaj postat recent. 

Ex-premierul Republicii Moldova Vlad Filat a fost reținut la 15 octombrie pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general Corneliu Gurin. Cererea a venit în urma unui autodenunţ a lui Ilan Shor. Potrivit documentului, împrejurările legate de scandalul cu compania Le Bridge l-au făcut pe primarul de la Orhei să apeleze la Filat, căruia i-a dat mită 500.000 de dolari pentru a pune capăt controalelor excesive, dar şi pentru a câştiga procesul de judecată. Ulterior, Vlad Filat ar fi pretins un million de dolari pentru a-i permite comerţul fără taxe cu petrol în zona vamală a Republicii Moldova. Iniţial i-a achitat jumătate de million, restul urmând s-o facă după ce liberal-democratul avea să-şi onoreze promisiunea. Shor a mai arătat în denunţul său că Filat i-ar fi propus să-i răscumpere creditele de la Banca de Economii în sumă de un mililiard de lei pentru a-i rezolva problemele cu vama şi staţiile peco. Deşi fostul premier nu şi-a onorat promisiunea, el nu i-a restituit banii omului de afaceri. Primarul orașului Orhei a mai declarat că ultima dată, la 10 octombrie 2015, i-a dat lui Filat 20 de milioane de lei “pentru necesităţile partidului” chiar la sediul PLDM, de pe strada Bucureşti din Capitală. 

Ședinta Clubului Jurnaliștilor de Investigații - "Reforma Procuraturii Anticorupţie: va deveni lupta împotriva corupţiei mai eficientă?" - face parte din Campania Jurnaliștii pentru integritate în serviciul public, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice, cu suportul Programului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova.

Anticoruptie.md
26/05/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii