Suntem constrânși de reprezentanți ai organelor de urmărire penală să dăm mită

Cojocaru Corina
27/06/2023

Eu și soțul meu suntem acuzați în baza art.168(2) pentru muncă forțată. Noi am deschis în 2020 o companie de constryucțiii, revenind dupa 18 ani aflati cu familia în afara țării. Participam la licitații, câștigam și reparam încăperi ale instituțiilor de stat .Lucrările erau indeplinite de persoane în baza contractelor civile (de prestări servicii), sezoniere, achitânduli-se salariu pe lucrări efectuate de facto. În luna octombrie 2023 în companie a sunat o persoana care a dorit să lucreze oficial. I-am explicat că lucrăm numai în baza contractelor sezoniere și a fost de acord.Lucrările au fost efectuate cu devieri foarte mari ,cu omisiuni si necalitativ.Insa i s-a calculat in baza volumului efectuat si pentru 10 zile i-a fost calculata suma de 7242 lei,pe care i-a primit esalonat.Nefiind categoric de acord cu suma pe care a primit-o. Dar el și cu avocatul sau au pornit o campanie de teroare asupra fondatorilor, a mea și a soțului meu Viorel Cojocaru.

În baza fărădelegilor pe care le făceau am scris o plingere la Procuratura Strășeni, în raza teritorială a căreia se află sediul companiei și domiciliul nostru. Avocatul său ne-a amenințat că daca nu-i oferim suma de 14000 lei si daune morale 10000 lei,va scrie in toate instantele de drept ,inclusiv la Centrul pentru Combaterea Traficului de Fiinte Umane. La data de 19 ianuarie ,directorul Centrului Medicilor de Familie Botanica ,in cadrul caruia compania efectua lucrari de reparatii si a lucrat si Ursu Constantin si ne-a comunicat ca a fost sunata de un inspector de la Centul pentru Combaterea Traficului de Fiinte Umane si i-a spus ca impotriva noastra este intentet un dosar penal. Ea mi-a dat numarul de telefon al Iinspectorului Bahna Valentin si eu l-am sunat,apoi m-a sunat el si m-am prezentat ca directorull companiei si i-am comunicat ca persoana care a depus plângerea in baza careia a fost intentet dosar penal a avut relatii civile cu compania si o putem demonstra prin acte contabile .El a spus sa nu retraim ca se analizeaza doar plingerea ,ca mai apoi sa aflam ca la data de 16 ianuarie a inceput urmarirea penala impotriva mea si a sotului meu.

Crezând ca organele de urmarire penala vor fi competente si vor solicita de la organul fiscal informatie privitor la negarea sau confirmarea relatiilor civile intre companie si Ursu Constantin ne-am linisti crezind ca ancheta se va inchide.Insa nu a fost sa fie.

La data de 14 martie 2023 in casa nostra cu trei copii minori a avut loc perchezitie, in urma carei s-au ridicat citeva contracte.Ne-au dat ordionanata procurorului PCCOCS Nataliei Ciobanu precum ca s-a intentat o cauza penala si a doua zi am primit statut de banuiti.

Am luat un avocat  pe care ne-au recomandat-o, ea a luat legatura cu ofiterul de urmarire penala Efim Botnaru, fost colaborator CNA si am convenit la audierea mea si a sotului meu la data de 5 aprilie.Intre timp eu am fost sunata de o persoana Igor Galit cu care compania colabora, el avea remorci in chirie, iar compania le lua in arenda prin acte de achizitii. El a spus ca avem o datorie la el si trebuia sa se intilneasca ca sa o intoaca. Soțul meu s-a intilnit cu el și stiind ca el lucreaza la vamă i-a aratat ordonanța si i-a spus ca impotriva sa si a sotiei sale este intentata o cauza enala. El a citit si a zis ca ii cunoaste pe toti ofiterii, inclusiv si pe procuror Natalia Ciobanu, au invatat toti impreuna si sunt prieteni. A mai spus ca va vedea cum a fost posibil sa deschida in dosar penal și daca Ursu Constantin a trecut oficial prin companie.A zis ca ne va suna si ne vom intilni unde nu sunt camere de luat vederi pentru a ne spune ce e cu dosarul acesta. A doua zi eu cu sotul meu am mers la el si el ne-a spus ca nu sunt probe destule, ca am fost filmati, urmariti, ascultati si asa dosar s-ar inchide repede,mai mult ca atit  daca avem dovezi si probe ca persoana Ursu C.minte si am putea printr-o multumire ofiterului Efim Botnaru sa incidem dosarul.Ne-a zis ca va trebui sa ne audieze.Apoi avocata Oxana Esanu ne-a comunicat ca audienta mea si a sotului meu vor avea loc la 5 aprilie 2023.

Ofiterul Galit ne-a sunat la dat de 5 aprilie si ne-a zis sa avem cu noi tote probele ce ne atesta nevinovatia. Am fost eu audiata, am prezentat ca pe linga faptul ca Ursu a depus plingere penala ,mai este si o cerere de chemare in judecata, in care Ursu C. solicita incasarea datoriei de la companie.Eu am fost audiata citeva ore,iar pe sotul meu nu l-au audiat din motiv ca ere pria tirziu si lasam pe alta data.

A doua zi am sunat avocata si mi-a spus ca mai asteptam si ne pregatim cu declaratiile si ca ofiterii vor confruntari . Apoi am fost telefonata in Waiber de Igor Galit, care s-a adeverit a fi ofiter de urmarire penala Aeroport Chisinau si am venit la el, ne-a spus ca ofiterii au calculat salariile care nu au fost date lucratorilor ce au activat in cadrul companiei si s-a primit suma de 10000 euro pe care noi trebuie sa o achitam, ca sa inchidem dosarul.

Eu eram socata si nu am comunicat nimanui in afara de un mesaj audio pe care i l-am expediat d-nei Angela Gladei, presedinta AFAM Moldova, a carei membra sunt si eu.Cu Igor Galit nu am comunicat ,avocata tot a tacut doua luni jumate ,ca la data de 08.06.2023 ,sa primesc un mesaj in Vaiber ca la data de 14.06.2023 sa primim oficial invinuirea. Noi am crezut ca dosarul a fost inchis, insa ei vazând ca nu le-am dat mita au facut mari murdarii, au luat telefonul sotului si sunau pe contactele muncitorilor, intrebindu-i daca nu le suntem datori cu bani si sa vina sa dea declaratii, ca vor primi toti banii de la companie.

Am venit cu o cerere de incetare urmarire penala administrind o multime de probe ,insa cererea a fost respinsa de procuror si am contestat-o la procurorul ierarhic superior,insa inca neprimind raspunsul vor sa invinuiasaca pe o cauza penala paralel cu una civila care se examineaza la Judecatoria Centru.

Va rugam sa ne ajutati,drepturile familiei noastre sunt incalcate,suntem ascultati,urmaritii,copiilor le e frica sa doarma noapte si nu stim unde sa ne mai adresam,iar ei vor sa ne constrânga într-atit ,ca sa le oferm mita. Va rog sa ne scrieti pe adresa postala impire.building80@mail.ru,deoarece telefoanele sunt ascultate.

Notă: sesizarea nu reprezintă un material jurnalistic. Centrul de Investigații Jurnalistice nu este autorul sesizării. Informația reprezintă doar opinia autorului sesizării. În caz de dezacord, persoana vizată este în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe acceași platformă și o va trata în condiții egale.

Other complaints for

Cojocaru Corina
27/06/2023

Comments