Agent economic, aflat anterior în lista de interdicții pentru trucarea licitațiilor, a câștigat 19 milioane de lei de la stat pentru vaccinarea vulpilor

Julieta Savițchi
07/05/2020

Compania Decebal Impex SRL, aflată anterior în lista de interdicții și cercetată penal pentru trucarea licitațiilor, a câștigat un tender de aproape 19 milioane de lei, fără TVA, pentru prestarea serviciilor de vaccinare antirabică la vulpi. Întreprinderea respectivă a fost singurul participant la licitația anunțată la finele lunii ianuarie de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Contractul în sumă de 18.935.873 de lei a fost semnat la 14 aprilie 2020. Conform ofertei agentului economic, suma de start propusă de ANSA cu circa 4.000 de lei mai mare.

În lot au fost incluse servicii de vaccinare antirabică prin „distribuție aeriană”, cu asigurarea transportului, depozitării și distribuției aeriene a momelilor vaccinale, pe de o parte, și asigurarea, transportul, depozitarea de momeli vaccinale pentru distribuția manuală, pe de altă parte. Cât privește distribuția manuală a momelilor vaccinale, aceasta nu a fost inclusă în caietul de sarcini și nu este prevăzută în contract.

SRL Decebal Impex a fost înclusă la 18 iulie 2018 în lista de interdicție a Agenției Achiziții Publice pentru prezentarea actelor false în cadrul procedurilor de achiziții publice. La 17 august 2018, Judecătoria Chișinău a suspendat interdicția.

Olga Diagonu, expertă în cadrul Agenției pentru o Guvernare Eficientă și Responsabilă, a scris într-un articol publicat pe portalul revizia.md că achiziția respectivă prezintă probleme din mai multe puncte de vedere. „Întâi de toate, pentru că specificațiile au fost elaborate astfel încât restricționează concurența, neasigurând calitatea bunurilor și serviciilor ce urmează să fie achiziționate, și creează premise pentru trucarea licitațiilor. În al doilea rând, autoritatea contractantă a neglijat faptul că unele dintre actele prezentate de operatorul economic au fost emise cu încălcarea legii, circumstanțe ce denotă ineligibilitatea operatorului economic.

O altă problemă este maniera în care mai mulți operatori economici reușesc să evite lista de interdicție, obținând o încheiere de la instanța de judecată prin care se suspendă includerea acestora în lista de interdicție. Dosarele în instanța de judecată se tergiversează, în unele cazuri, timp de mai mulți ani. Aceste încheieri nu sunt publicate pe pagina web a Agenției Achiziții Publice, și nici pe portalul web al instanțelor de judecată”, susține experta.

Precizăm că anterior, directorul-adjunct al SRL Decebal Impex, Gheorghe Alexa, a figurat într-un dosar penal pentru trucarea licitațiilor. Acesta a fost învinuit de faptul că în complicitate cu Victor Ion Todoroșco, șeful Direcției patrimoniu și management intern al Agenției pentru Siguranța Alimentelor, și Nicolae Gangal, directorul Centrului Republican de Diagnostică Veterinară, au elaborat și au pus în aplicare o schemă de trucare a licitației pentru achiziționarea vaccinului antirabic oral pentru animale carnivore prin falsificarea documentelor, în octombrie 2017. Prejudiciul cauzat ANSA a fost estimat la 1.465.200 de lei.

Dosarul a fost disjuncat pentru fiecare inculpat în parte. Unul dintre învinuiți, Nicolae Gangal, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executarea pedepsei, sentința devenită definitivă la 26 iunie 2019. Toderașcu și Alexa au fost printre contestatarii sentinței de condamnare a lui Gangal, pronunțată de Curtea de Apel Chișinău. 

Julieta Savițchi
07/05/2020Become a Patron!

Comentarii