Deputatul Boris Marcoci și afacerile sale cu statul

Viorica Mija
24/12/2022
Sursa: FB/Boris Marcoci

Fostul consilier de la Bălți și actualul deputat PAS, Boris Marcoci, a câștigat și câștigă milioane de lei din banii publici, prin intermediul companiei de construcții pe care a fondat-o, Marsharcon. Deși din 2021 a ocupat fotoliul de ales al poporului, firma continuă să încheie contracte cu statul. O investigație a Centrului de Investigații Jurnalistice a developat legătura între cariera politică a lui Boris Marcoci și veniturile companiei sale.

Firma fondată și administrată timp de 21 de ani de deputat a câștigat pe parcursul a 10 ani, începând cu anul 2011, contracte în valoare de peste 36 de milioane de lei. Cel mai mare contract, conform datelor furnizate de portalul Agenției Achiziții Publice, a fost obținut în mai 2020 de la Primăria Bălți – 12,7 milioane de lei pentru „reparația capitală a carosabilului din strada Conev”.

Dacă e să urmărim veniturile companiei de construcții Marsharcon, volumul acestora pare să fie în legătură strânsă cu poziția pe care o ocupa la numite etape Boris Marcoci. Din 2016, anul în care se desparte de PLDM, încep să cadă vertiginos și câștigurile firmei. Anii 2017, 2018 au fost dintre cei mai complicați și incerți nu numai pentru deputat, dar și pentru companie. Odată cu alăturarea la echipa Blocului ACUM, în 2019, veniturile o iau iarăși în sus.

Din momentul în care Boris Marcoci a ocupat fotoliul în Parlament, compania Marsharcon a semnat două contracte cu instituții publice. Unul – în 2021, cu Primăria Comunei Pelinia, iar al doilea în 2022, cu Președintele Raionului Glodeni. În urma semnării celui de-al doilea contract, Societatea cu Răspundere Limitată Marsharcon a fost selectată să gestioneze  6 423 419 lei.

Solicitat să comenteze situația, Boris Marcoci a declarat că firma Marsharcon nu este singura care câștigă contracte în astfel de condiții. El a mai precizat că funcția pe care a deținut-o, cea de consilier municipal, nu a influențat în niciun fel decizia grupurilor de lucru de a desemna compania câștigătoare a concursurilor de achiziție.

În data de 17 ianuarie curent, și Autoritatea Națională de Integritate a constatat lipsa încălcării regimului juridic al conflictelor de interese de către Boris Marcoci.

 

Viorica Mija
24/12/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii