DOC // Licitația privind achiziționarea dezinfectanților produși de compania afiliată unui consilier socialist a fost anulată

Julieta Savițchi
28/08/2020

Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) a anulat licitația în partea ce ține de achiziționarea a circa 250 mii  de litri de soluție pentru dezinfectarea suprafețelor și dispozitivelor medicale în ambalaje de la cinci litri în sus. Licitația a fost câștigată de întreprinderea Dezmed-SV SRL, care a propus dezinfectantul Virodez, produs al întreprinderii Chemistry Trading. Aceasta este o companie care figurează drept producător al fabricii Chemix Grupp, firmă afiliată consilierului socialist Dinari Cojocari.

Conducerea CAPCS a decis, la patru zile după ce anunțat câștigătorii pentru procurarea dezinfectanților pentru profilaxia infecției Covid-19 în instituțiile medico-sanitare, să anuleze licitația pentru lotul nr. 1 și să demareze o nouă procedură de achiziție. CAPCS și-a motivat decizia prin faptul că au fost admise anumite erori la evaluarea rezultatelor și autoritatea contractantă s-a aflat în imposibilitatea de a le corecta.

Portalul Anticorupție.md a scris joi că singurul fondator și administrator al Chemistry Trading, înregistrată în aprilie 2018, este Ana Cojocari, rudă cu Dinari Cojocari. Până în martie 2020, Dinari Cojocari a deținut 66.66% din activele Chemix Grupp, după care acestea au fost trecute pe numele unei tinere, Cristina Franțuz.

În 2016, în calitate de administratoare a companiei Chemix Grupp figura Ecaterina Dodon, soția lui Alexandru Dodon, fratele președintelui Igor Dodon. Alexandru și Ecaterina Dodon sunt nașii de cununie ai lui Dinari Cojocari.

Printre câștigătorii licitației respective se mai numără compania Dita EstFarm, care va importa dezinfectanți de la un producător din Estonia, M-Inter-Farma SA, cu produse din Federația Rusă, și Plicontract SRL, care va livra spitalelor Peroxid de hidrogen produs de întreprinderea Farmaco din Chișinău.

În total, pentru perioada august–decembrie 2020, vor fi achiziționate 1,2 milioane de litri de dezinfectanți, în valoare de 4.5 milioane de lei.

Julieta Savițchi
28/08/2020
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii