Primari, directori de gimnazii și oameni de afaceri, reținuți în dosarul granturilor din Fondul de Eficiență Energetică

Anticoruptie.md
11/04/2017
Foto: Miroslav Rotari

UPDATE 13.30 19 persoane au fost reţinute pentru 72 de ore de ofiţerii CNA şi procurorii Anticorupţie, anunță serviciul de presă al CNA. Printre reţinuţi sunt trei primari, contabilul unei primării, cinci directori de gimnazii şi un director-adjunct de liceu, dar şi şefii şi angajaţii a nouă companii. Aceştia sunt bănuiţi de organizarea, prin coparticipare, a unor licitaţii dubioase, desfăşurate în cadrul unor proiecte investiţionale, scopul fiind favorizarea unor agenţi economici. 

Potrivit informaţiilor deţinute de procurori şi ofiţerii de urmărire penală, reprezentanţi ai conducerii Fondului de Eficienţă Energetică ar fi acţionat în complicitate cu agenţi economici, reprezentanţii unor autorităţi publice locale, consilieri locali şi şefii unor instituţii de învăţământ în vederea organizării unor scheme prin care au fost redirecţionate mijloace financiare, în proporţii deosebit de mari, unor companii promovate de către persoanele implicate în această infracţiune. Este vorba despre achiziţionarea unor lucrări de eficientizare a consumului de energie, termoizolare, reparaţii şi construcţii capitale în valoare de peste 28 de milioane de lei.

În total, pe faptele descrise au fost iniţiate 12 cauze penale pentru corupere pasivă, trafic de influenţă, depăşirea atribuţiilor de serviciu şi abuz de putere. Peste 60 de percheziţii au fost efectuate marţi, 11 aprilie, în scopul fortificării probatoriului, acţiuni de urmărire penală având loc la una din direcţiile Ministerului Economiei, precum şi la Fondul de Eficienţă Energetică. În privinţa funcționarilor din cadrul ultimelor două autorităţi, anchetatorii urmează să se expună suplimentar. 

Cei 19 bănuiţi au fost plasaţi în izolatorul CNA şi în unul dintre izolatoarele Poliţiei. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele reţinute riscă până la 15 ani de închisoare, cu amenzi şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pentru diferite perioade de timp. Conducerea urmăririi penale este efectuată de către Procuratura Anticorupţie. Investigaţiile în aceste dosare continuă.

Perchezițiile oamenilor legii au început dimineața în circa 60 de locații din întreaga republică, inclusiv la Ministerul Economiei și Fondul de Eficiență Energetică. Potrivit informaţiilor deţinute de procurori şi ofiţerii de urmărire penală, reprezentanţi ai conducerii Fondului de Eficienţă Energetică ar fi acţionat în complicitate cu agenţi economici, reprezentanţii unor autorităţi publice locale, consilieri locali şi şefii unor instituţii de învăţământ în vederea organizării unor scheme prin care au fost redirecţionate mijloace financiare, în proporţii deosebit de mari, unor companii promovate de către persoanele implicate în această infracţiune. Este vorba despre achiziţionarea unor lucrări de eficientizarea a consumului de energie, termoizolare, reparaţii şi construcţii capitale. Potrivit ofițerului de presă al CNA, Angela Starinschi, printre cei reținuți nu se găsește niciun funcționar din cadrul Ministerului Economiei sau a FEE.

Centrul de Investigații Jurnalistice a semnalat problemele de la FEE încă în august 2016, într-o anchetă publicată pe Anticoruptie.md. Potrivit anchetei, o bună parte din companiile autorizate pentru efectuarea auditului energetic, fără de care nu poți obține finanțare de la FEE, sunt interconectate sau afiliate unor angajați din cadrul Fondului sau din instituții subordonate Ministerului Economiei. Veniturile din audit obținute de aceste firme se ridică la câteva sute de mii de lei pe lună, spun ceilalți auditori care se plâng de concurență neloială. De asemenea, cei mai mulți din banii Fondului (bugetul ajungând la aproape jumătate de miliard de lei – n.r.) au fost oferiți localităților conduse de primari democrați. De asemenea, auditorii Curții de Conturi au constatat mai multe nereguli și în procesul de contractare a companiilor care execută proiectele de eficiență energetică. Fie că nu au fost respectate condițiile de organizare a licitațiilor, fie caietele de sarcini nu au fost coordonate cu FEE, în multe cazuri companiile contractate au solicitat să semneze acorduri adiționale de majorare. Potrivit contractelor de grant, în cazul în care nu sunt respectate prevederile din caietul de sarcini sau acesta nu este coordonat cu FEE, Fondul poate refuza debursarea banilor, lucru care nu s-a întâmplat.

 

Anticoruptie.md
11/04/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii