Alexandr Stoianoglo o acuză pe Maia Sandu de fabricarea dosarului pe numele său: „Un fals grosolan pentru discreditarea şi înlăturarea procurorului general”

Julieta Saviţchi
25/10/2022
CIJM

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, acuză guvernarea şi, în special, pe preşedinta Maia Sandu că ar fi comandat fabricarea dosarului în care este acuzat că a luat mită de la controversatul afacerist Veaceslav Platon, în scopul înlăturării sale din funcţie. Acuzaţiile au fost aduse într-o postare pe pagina sa de Facebook, unde prezintă argumentele sale că dosarul i-ar fi fost fabricat.

„Guvernul nu pare a fi interesat de faptul că pretinsul caz de corupție împotriva Procurorului General este un fals grosolan, bazat pe date denaturate la comandă, publicate și diseminate în presă anume pentru discreditarea și înlăturarea Procurorului General. Guvernul nu este interesat nici de faptul că așa-zisele acțiuni (obiectul mitei) ce aparțineau la două companii ucrainene au fost sechestrate de autoritățile Republicii Moldova încă în anul 2016 și vândute unui investitor străin în 2019. Prin urmare, modul în care acțiunile vândute de Guvernul Republicii Moldova în anul 2019 au fost transferate lui Alexandr Stoianoglo în 2021 nu poate fi explicat nici măcar de procurorul care duce acest dosar penal”, a scris procurorul general suspendat.

Şeful suspendat al Procuraturii generale a acuzat-o pe preşedinta Maia Sandu că ar fi contribuit la falsificarea dosarului. „Să luăm ca punct de pornire data de 24.12.2020, ziua în care M.Sandu a devenit președinte al țării. Evident, astfel de falsificări ar fi fost imposibile înainte - autorii falsificării materialelor din Ucraina aveau nevoie de un sprijin politic serios și de o acoperire operativă din partea serviciilor speciale, care, după cum știe toată lumea, sunt în subordinea directă a președintelui țării. Peste 10 zile, luând în calcul sărbătorile de iarnă, persoane din anturajul doamnei președinte s-au deplasat în Ucraina cu o copie a pașaportului soției mele și, în intervalul 4 - 5 ianuarie 2021, profitând de breșele legislative din Ucraina (cu jumătate de an mai devreme fusese adoptată o nouă lege privind înregistrarea persoanelor juridice, conform căreia, modificări în actele constitutive ale întreprinderilor puteau fi operate nu doar de către registratori, ci și de către notari și autoritățile locale), prin diverse falsificări, numele soției mele a fost inclus în calitate de beneficiar în două societăți ucrainene cu o participație de 25%, ceea ce nu îi conferă beneficiarului absolut niciun drept, cu atât mai mult dreptul de proprietate, deși acționarii acestor societăți și-au păstrat drepturile asupra tuturor acțiunilor de 100% și toate modificările au fost efectuate fără consimțământul sau voința lor”, a argumentat Stoianoglo.

Procurorul general suspendat mai susţine că a fost informat atunci de persoane din anturajul lui Plahotniuc că în zilele următoare va avea mari probleme în Ucraina: „La drept vorbind, nu am luat-o în serios, deoarece nu am avut niciodată afaceri în Ucraina și nu am mai fost acolo de câțiva ani. Vă puteți întreba ce fel de interes are Plahotniuc în acest sens. Este foarte simplu – procesul de revizuire a dosarului Platon se apropia de sfârșit. Era clar pentru toată lumea că Platon nu a comis crima și că adevăratul beneficiar al banilor furați era Plahotniuc. Iar dacă Platon va fi achitat, toate acuzațiile vor cădea pe umerii lui Plahotniuc”.

Mai mult, Stoianoglo susţine că Plahotniuc ar avea legătură cu administraţia prezidenţială şi a promis să ofere informaţii mai târziu.

Stoianoglo a acuzat-o şi pe şefa Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin, că ar manifesta un dezinteres total față de investigarea dosarului şi că nu a răspuns la cererea avocaților de recunoaștere a absurdității întregii acuzații. „S-ar fi convins atunci dna Dragalin că, de fapt, în instanță este expediată maculatură, care nu are nicio legătură cu fondul învinuirii, dosarul încadrându-se în maxim 3-4 volume, nefiind necesare tone de hârtie pe un caz complet inventat. Dar miza procurorului e clară – cu un atare volum de materiale, judecătorul nu ar putea nici măcar să citească dosarul penal, darămite să-l analizeze”, susţine învinuitul.

Instituţia prezidenţială nu a venit, deocamdată, cu o replică la acuzaţiile aduse.

Procurorii susţin în rechizitoriu că prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzaţii, bugetului public național i s-a adus un prejudiciu de 869 224 839,76 lei.

Veaceslav Platon l-ar fi remunerat pe Alexandru Stoianoglo cu peste 63 de milioane de lei ca să-l scape din închisoare şi de dosarul în care a fost condamnat irevocabil la 18 ani de detenţie. Cifra a fost făcută publică într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie prin care a anunţatcă fost trimis în judecată încă un dosar, al treilea la număr, în care Stoianoglo este acuzat de abuz în serviciu, corupere pasivă și fals în declarații. 

Lui Stoianoglo i se mai incriminează că nu a raportat în declaraţia de avere şi interese personale că soția sa, începând cu data de 05.01.2021, este beneficiara unei societăți comerciale din Ucraina, care a fost afiliată lui Platon. Afaceristul ar fi renunţat la cota sa în favoarea soţiei lui Stoianoglo, în schimbul promisiunii că va fi eliberat din închisoare.

Julieta Saviţchi
25/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii