Alexandru Slusari, învinuiri grave la adresa unor deputați că ar proteja abuzuri la AIPA

Crina Dumitriu
08/06/2021

Deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, a adus noi învinuiri unor deputați precum că aceștia ar proteja abuzuri la Agenția Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA). El spune, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că deputatul Eugeniu Nichiforciuc, intrat în Parlament pe listele PDM, dar exclus din partid în 2020, ar fi intervenit în activitatea organelor de control ca să nu dea curs dosarelor pornite împotriva factorilor de decizie de la AIPA.       

„E strigător la cer ceea ce se întâmplă la Agenția Intervenții și Plăți din Agricultură (AIPA). Din 2018 instituția este „crâșuită" de Nichiforciuc. Director-adjunct este persoana, care anterior a lucrat la Poșta Moldovei și a fost implicată în scandalul cu anabolizante. 10 zile în urmă a avut loc un show ieftin din partea CNA. Cu perchiziții la oficiul AIPA și la domiciliul unor angajați, inclusiv și la șeful-adjunct. Anunțuri-trăsnet despre delapidări, alocarea nejustificată a subvențiilor în sumă de 100 mln, „otcaturi”. Este adevărul pur despre care demult au sesizat nu o dată mai mulți agricultori”, scrie pe pagina sa vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

Deputatul se arată nemulțumit de faptul că în urma descinderilor la AIPA de la sfârșitul lunii mai a procurorilor anticorupție și ofițerilor CNA, nici o persoană cu funcție de răspudere nu a fost reținută. Atunci Centrul Național Anticorupție și procurorii anticorupție au anunțat că desfășoară acțiuni de urmărire penală într-o schemă de corupție din care fac parte funcționari de rang înalt ai Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), ai Federației Naționale a Fermierilor din Moldova (FNFM) și mai mulți agenți economici care își desfășoară activitatea în domeniul agricol. la 28 mai au avut loc percheziții la sediile AIPA și FNFM, la domiciliile unor șefi de subdiviziuni ai instituțiilor, dar și la un șir de companii cu sediile în mai multe localități din centrul, sudul și nordul țării.

„Doar că aici s-a și oprit justiția. Nicio persoană nu a fost reținută sau măcar sancționată cu altă măsură preventivă. Mai mult ca atât, toți figuranții dosarului s-au întors la lucru și muncesc mai departe cu fondurile publice. De ce ? De atâta. A intervenit Nichiforciuc. După asta șeful CNA, omul lui Dodon a dat задняя ( s-a retras n.r.)”, mai scrie Alexandru Slusari, care precizează că a cerut informația oficială și detaliată despre dosarele penale, pornite recent pe numele angajaților AIPA, „precum și explicații de ce toate persoanele vizate au rămas la serviciu și au păstrat accesul la banii publici”. „Sper foarte mult că se va trezi și comisia parlamentară pentru agricultură și în scurt timp vom avea audieri a conducerii AIPA”, a mai adăugat oficialul. 

Despre espre AIPA, Slusari spune că această instituție „a devenit practic nefuncțională”. „Suntem în luna iunie 2021, dar o bună parte a dosarelor depuse încă în octombrie 2020 nu sunt autorizate până în prezent”.

Deocamdată atât deputatul Eugen Nichiforciuc, cât și reprezentanții CNA sau ai Procuraturii Anticorupție nu au avut reacții publice la declarațiile deputatului Platformei DA, Alexandru Slusari.  

Faptele ilicite, de care sunt suspectați funcționarii AIPA și complicii lor, se referă la fraudarea procesului de acordare a subvențiilor în agricultură, prin favorizarea unor companii, cu care s-ar afla în conflict de interese, precum  și pretinderea unor otkaturi de 10 la sută din fondurile acordate altor agenți economici.

Potrivit probelor acumulate subvențiile, acordate în mod netransparent și cu abateri grave de la legislația în vigoare, proveneau din  fondurile de asistență financiară a partenerilor externi, inclusiv de la Banca Mondială, dar și din bugetul de stat. Perioada examinată de procurori și anchetatorii CNA este 2019-2021, iar fondurile atrase de AIPA pentru acordarea de subvenții, în acest interval, depășește 100 de milioane de lei – bani veniți doar din asistența externă.

Crina Dumitriu
08/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii