Circumscripția nr. 8, Florești: cine sunt și ce averi raportează cei șapte candidați

Mariana Colun
07/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

În circumscripția nr. 8, Florești vor concura șapte candidați. Primul în buletinul de vot este democratul Eugeniu Nichiforciuc, urmat de reprezentantul PSRM, Sergiu Groza și candidatul Partidului Comuniștilor, Grigore Cojocaru. Sub numărul patru se regăsește exponentul Partidului Șor, Ghenadie Ladaniuc, urmat în buletinul de vot de reprezentanta Partidului Nostru, Ludmila Crîjanovschi, candidatul blocului electoral ACUM, Iurie Țap, și liberalul Anatolie Cărbune.

Eugeniu Nichiforciuc. Foto: ipn.md

Eugeniu Nichiforciuc este deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 23 februarie 2015, pe lista Partidului Democrat. Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei Pentru un Parlament Curat, anterior el a făcut parte din Partidul Comuniștilor, apoi a aderat la Partidul Moldova Unită, urmându-l la această formațiune pe fostul deputat comunist Vladimir Țurcan. La alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 a candidat cu nr. 62 pe lista Partidului Moldova Unită. După ce însă această formațiune nu a trecut pragul electoral, în martie 2011 Nichiforciuc a aderat la PDM. 

Conform declarației de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, firmele la care este fondator Eugeniu Nichiforciuc - SRL Trans Agent Grup, SRL Construct Agent Grup și SRL Max Ball - sunt profitabile, întrucât a avut dividende în mărime de 2,5 milioane de lei din activitatea lor. La acest venit se adaugă salariul său și al soției și indemnizațiile de peste 522 de mii de lei de la Parlament, precum și alte 350 de mii de lei din vânzarea unui autoturism Land Rover Discovery. Soția lui Nichiforciuc a primit în ultimii doi ani două sume mari de bani – 50 de mii de euro și 108 mii de lei la ceremonii în familie. La capitolul bunuri imobile, Nichiforciuc a indicat trei apartamente dintre care unul în posesie, iar al doilea în abitație. Democratul conduce prin mandat un Audi Q5, evaluat la 729 de mii de lei. Până în anul 2021 deputatul are de rambursat un credit de 200 000 de lei, contractat în anul 2016 cu dobânda de 7,48%.

Sergiu Groza. Foto: socialistii.md

Eugeniu Nichiforciuc este urmat în buletinul de vot de deputatul Sergiu Groza, înaintat de PSRM. Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei Pentru un Parlament Curat, Groza este fost angajat în diverse funcții în instituțiile Ministerului de Interne. Începând cu anul 1987 el a deținut funcțiile de șef de secție urmărire penală, vicecomisar, șef al Direcției conducere și control al urmăririi penale din cadrul MAI. În anul 2000 s-a transferat în organele procuraturii, ajungând procuror al raionului Florești. După ce s-a pensionat în 2012, Groza s-a încadrat în activitatea de partid. Din acel an este preşedinte al Organizaţiei teritoriale Floreşti a PSRM. În perioada 2015–2017 a fost consilier socialist în Consiliul raional Florești. Sergiu Groza a fost autor și co-autor al 16 inițiative legislative. Groza este unul din cei 74 de parlamentari care au votat pentru schimbarea sistemului electoral în iulie 2017. În pofida veniturilor modeste, pe care le-a declarat Groza în 2012-2013, când ocupa funcția de preşedinte al Organizaţiei teritoriale Floreşti a PSRM, în timpul campaniei electorale din 2014 a donat Partidului Socialiștilor 87 200 de lei. Acesta a indicat în declarația pe venit depusă la Comisia Electoral Centrală un salariu de 52.500 lei și 84.000 lei, pensie. Candidatul a spus pentru Moldova Curată că a donat din economiile sale.

Pentru ultimii doi ani a declarat venituri de 667 de mii de lei din salariul său și al soției, indemnizații, pensii și arenda terenurilor. Groza a mai trecut pe hârtie șase terenuri arabile și unul intravilan, o casă de locuit de 153,1 metri pătrați, un garaj, precum și două automobile, achiziționate în 2015, cu 80, respectiv 40 de mii de lei.

Grigore Cojocaru. Foto: esp.md

Grigore Cojocaru, înaintat de Partidul Comuniștilor, va lupta pentru un fotoliu de deputat de pe poziția a treia. Potrivit portalului Moldova Curată, Grigore Cojocaru, actualmente pensionar, anterior a fost primar al orașului Florești. El a fost ales în calitate de reprezentant al PCRM în 2010 la alegerile parlamentare anticipate, apoi a câștigat și la alegerile locale generale din anul 2011. Până atunci, Grigore Cojocaru a fost vicepreședinte al raionului Florești. În octombrie 2012, presa a scris că administrația orașului Florești a cheltuit 230 mii de lei pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de pe strada Miron Costin, unde este amplasată casa fiicei primarului. Grigore Cojocaru a recunoscut că fiica sa locuiește anume acolo, dar a afirmat că este doar o coincidență.

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, prezentată la CEC, Cojocaru a raportat venituri de 485 de mii de lei in salariul său și al soției, pensii, indemnizații. El a mai trecut pe hârtie trei terenuri, două imobile ale căror categorie este blurată, precum și un automobil procurat acum 23 de ani. În bancă Grigore Cojocaru mai păstrează 140 de mii de lei. 

Ghenadie Ladaniuc. Foto: Facebook.com

Reprezentantul Partidului Șor, Ghenadie Ladaniuc, temporar neangajat în câmpul muncii, candidează  la funcția de parlamentar de pe poziția a patra în buletinul de vot. Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei Pentru un Parlament Curat, Ghenadie Ladaniuc este președintele Organizației Teritoriale Florești a Partidului Șor. Acesta nu a deținut anterior funcții publice. Ladaniuc a indicat în declarația de avere și interese personale pentru anii 2017-2018 depusă la Comisia Electorală Centrală că nu a obținut în această perioadă niciun venit oficial, nefiind angajat în câmpul muncii. Totuși, deși nu a raportat venituri oficiale, în 2017, acesta a declarat că și-a cumpărat un automobil de model Renault Espace, fabricat în anul 2004, cu suma de 10 mii de lei. În 2013, candidatul la funcția de deputat a achiziționat un alt automobil, Mercedes 123 fabricat în 1983. Ladaniuc a indicat în declarație că mașina valorează două mii de lei.

Ludmila Crîjanovschi. Foto: pnru.md

Ghenadie Ladaniuc este urmat în buletinul de vot de Ludmila Crîjanovschi, înaintată de Partidul Nostru. Potrivit informațiilor de pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, Crijanovschi este temporar neangajată în câmpul muncii. În prezent, aceasta ocupă funcția de secretar al Organizației Teritoriale Florești a Partidului Nostru.

Întrucât nu are în prezent un loc de muncă, Ludmila Crîjanovschi nu a indicat niciun salariu în declarația de avere pentru ultimii doi aniÎn schimb, ea a încasat doar 26 de mii de lei (!) din vânzarea a trei automobile, 96 de mii din arenda unui spațiu formațiunii politice din care face parte, precum și 18 mii din pensii și indemnizații. Crîjanovschi a mai trecut pe hârtie un apartament, o casă de locuit cu patru construcții auxiliare și un automobil cumpărat în 2017 cu opt mii de lei. Candidata Partidului Nostru păstrează la bancă peste 100 de mii de lei și trei mii de euro. 

Iurie Țap. Foto: privesc.eu

Candidatul blocului electoral ACUM, deputatul Iurie Țap, este penultimul în buletinul de vot. Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, pe parcursul anilor a trecut prin mai multe partide. În perioada sovietică a făcut parte din Partidul Comunist, această informaţie conţinându-se în biografia sa oficială. Astfel, în 1990 a fost numit secretar al Comitetului raional de partid. În 1999, la alegerile locale, candidează pe listele Alianței Centriste din Moldova și accede în Consiliul Județean Soroca. Ulterior este ales primar al orașului Florești, funcție pe care o deține timp de trei mandate consecutiv. În 2007 a candidat la alegerile locale pe listele Partidului Democrat și a acces în Consiliul Raional Florești. În 2009 aderă la fracțiunea Partidului Liberal Democrat, candidează la alegerile parlamentare pe listele acestei formaţiuni cu numărul 6 și accede în Legislativ. Trei luni mai târziu, își păstrează aceeași poziție în lista PLDM, respectiv și mandatul de legiuitor. La alegerile parlamentare din 2010 coboară trei poziții în lista partidului condus de Vlad Filat și din nou accede în Parlament. În 2014 se regăsește deja pe poziția a 16-a în lista PLDM şi ajunge din nou în Legislativ. A mai participat pe listele PLDM și la alegerile locale din 2011, obținând un mandat în Consiliul Raional Florești. A renunțat însă la fotoliul de consilier în favoarea celui de deputat. Pe parcursul anilor Iurie Ţap a făcut donații impunătoare la partid. Astfel, în cadrul alegerilor parlamentare din 2014, acesta și-a ajutat formațiunea cu 100.000 de lei, echivalentul unei treimi din bugetul familiei sale pentru un an întreg, iar la alegerile locale din 2015 a vărsat în haznaua partidului alte 50.000 de lei, sumă echivalentă cu cea care apare la capitolul donații și în raportul financiar al PLDM prezentat la CEC. În 2016, deputatul a mai virat o sumă de 5.000 de lei în conturile partidului.

În declarația de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, Iurie Țap a trecut circa un milion de lei, din salariul său și al soției, indemnizații și pensii. Parlamentarul mai are în proprietate două apartamente și un automobil

Ultimul în buletinul de vot în circumscripția nr. 8 este Anatolie Cărbune, candidatul Partidului Liberal. Potrivit informațiilor de pe site-ul CEC, el este pensionar. În declarația de avere pentru 2017-2018, Cărbune a indicat venituri de 232 de mii de lei din salariul soției și din pensii, precum și două apartamente, evaluate cadastral la doar 29 de mii de lei.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
07/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii