Foto // Sistemul electoral mixt a fost votat. Protestele din fața Parlamentului devin mai zgomotoase

Anticoruptie.md
20/07/2017
Colaj CIJM. Capturi: Privesc.eu

Fără dezbateri și întrebări, proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral a fost votat joi, 20 iulie, timp de aproximativ cinci minute de către Parlament. În susținerea documentului și-au dat votul 74 de deputați. Opoziția a părăsit sala de ședințe înainte de procedura de vot. Între timp, în fața Legislativului, au ieşit câteva mii de persoane. În timp ce unii protestează împotriva schimbării sistemului electoral, alţii, care ar fi fost aduşi în mod organizat la eveniment, se pronunţă în favoarea proiectului de lege.

Sistemul mixt, votat în aproape cinci minute

Decizia de a include pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Legislativului proiectul de lege privind sistemul electoral mixt a fost luată miercuri, 19 iulie, la Biroul Permanent al Parlamentului. Anunțul a fost făcut spre seară de către deputații din majoritatea parlamentară. În plenul Parlamentului, deputații din opoziție au încercat să convingă majoritatea parlamentară să amâne votarea documentului, așa cum a recomandat Comisia de la Veneția. „Noi am luat în calcul recomandările Comisiei de la Veneția și am îmbunătățit documentul”, a fost replica președintelui Parlamentului Andrian Candu.

Deși proiectul de lege privind sistemul electoral mixt era al zecelea pe ordinea de zi a ședinței, preşedintele Parlamentului a propus ca el să fie examinat primul. Deputații liberal-democrați au solicitat o pauză de 30 de minute, dar Andrian Candu a insistat ca pauza să fie luată după audierea raportului Comisiei juridice pentru numiri și imunități pe marginea documentului. Imediat după aceasta, proiectul a fost pus la vot, acumulând 74 de voturi. În susținerea sistemului electoral mixt au votat deputații democrați, socialiști și cei neafiliați.

„Astfel, începând din anul 2018, alegerile vor avea loc în baza unui nou sistem de vot, sistemul mixt. Asta înseamnă că 50% din parlamentari vor fi aleși pe listele de partid, iar 50% în baza circumscripțiilor uninominale, atât în țară, cât și peste hotare și în regiunea transnistreană. Cred că este un început nou pentru Republica Moldova și clasa politică. A fost realizată o promisiune făcută demult cetățenilor. Amintim că unele partide au fost create și au câștigat alegerile în baza acestei promisiuni. Este vorba și despre Partidul Liberal Democrat. Intrăm într-o nouă viață politică, mai integră”, a declarat Andrian Candu jurnaliștilor după votarea sistemului electoral mixt.

Captură: Privesc.eu

 

Captură: Privesc.eu

„Parlamentul devine o licitație cu strigare”

„Este ultimul act al siluirii democrației în Republica Moldova, prin schimbarea sistemului electoral. Indiferent de împotrivirea forțelor politice parlamentare și extraparlamentare, a mesajelor partenerilor externi și a rezoluțiilor forurilor internaționale, astăzi va fi schimbat sistemul de vot pentru un singur scop – perpetuarea aflării la guvernarea tandemului PD-PSRM, care conduce Republica Moldova”, a declarat deputatul liberal Ion Apostol, în cadrul unui briefing de presă susținut de fracțiunea Partidului Liberal, înainte de ședința Parlamentului.

Referindu-se la document, liberalii au menționat că noul sistem electoral creează riscuri ca deputații să fie influențați. „Și așa Parlamentul de astăzi se aseamănă unui bâlci în care totul se vinde și se cumpără, însă după votarea acestui sistem, tranzacțiile cu deputați vor fi la fel de captivante ca și transferurile de fotbaliști de la un club la altul. Cineva va juca un sezon pentru un partid, apoi alt sezon pentru alt partid. Autorii procesului de schimbare a Parlamentului într-o licitație cu strigare ne asigură că au luat în considerare opiniile expuse de Comisia de la Veneția, uitând că principala recomandare e că în aceste momente nu este recomandabilă schimbarea sistemului electoral”, a mai precizat Apostol.

„Fracţiunea PLDM vrea să anunţe cetăţenii că astăzi, 20 iulie 2017, a fost spulberată şi ultima speranţă pentru a construi un stat democratic bazat pe lege. Astăzi, prin votul celor 74 de deputaţi, Moldova a fost aruncată înapoi. Moldova va trebui în continuare să se confrunte cu cei care doresc cu orice preţ să se menţină la putere”, au declarat și deputații liberal-democrați după aprobarea de către Parlament a sistemului electoral mixt.

Protest cu muzică și sărbătoare

Între timp, chiar în fața Paramentului, câteva sute de persoane au venit pentru a susține schimbarea sistemului de vot. Protestul a pornit anemic, cu câteva persoane tăcute care țineau pancarte pro-sistemul de vot mixt, fiind însă însoțit de muzică ritmică. Ulterior, odată cu apariția vorbitorilor, primari, aleși locali sau membri ai Partidului Democrat, protestatarii s-au însuflețit. „Am venit în fața dvs. pentru că ne dorim o schimbare. Noul sistem electoral este cea mai bună soluție pentru Republica Moldova. Îmi amintesc de alegerile uninominale de la începutul anilor 1990. Ce calitate de deputați am avut atunci în Parlament”, a însuflețit mulțimea un primar din raionul Călărași, Valeriu Zucu.

Între timp, în Parlament, deputații comuniști au cerut lui Andrian Candu să solicite o clarificare a situației create în această dimineață în mai multe localități, după ce mai mulți muncitori de la instituții de stat au fost trimiși să participe la protestul în susținerea votului mixt, lipsind de la locul de muncă. „La Șoldănești, în centrul de medicină nu este niciun lucrător medical. Angajații sunt la protestul din Chișinău. Cum e posibil?”, a întrebat deputata Elena Bodnarenco.

În replică, Andrian Candu i-a răspuns că nu este de competența Parlamentului să verifice unde sunt angajații unei instituții, dar un deputat poate foarte ușor să se deplaseze în Șoldănești pentru a verifica personal situația.

Protest cu vuvuzele și zeci de mascați în scuarul Parlamentului

La câțiva metri mai departe de la intrarea centrală în clădirea Parlamentului, în scuarul instituției s-au adunat alte câteva mii de persoane care au cerut insistent majorității parlamentare să renunțe la ideea de votare a sistemului electoral mixt. Protestatarii au scandat „Rușine”, „Jos mafia” și au îndemnat oamenii legii, care au format un cordon între manifestanți și Parlament, să se alăture protestului.

„Plahotniuc încearcă să ne dezbine ţara. Ei cu sufletul sunt cu noi. Cei care se gândesc la copiii lor trebuie să vină aici şi să strige „Jos dictatura!”, a menţionat vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

După ce au aflat că sistemul electoral mixt a fost votat, protestatarii care s-au opus votului au decis să înconjoare clădirea Parlamentului. Polițiștii îmbrăcați în uniforme au fost înlocuiți cu alții mascați și echipați de luptă.

Captură: Privesc.eu

 

Captură: Privesc.eu

 

Captură: Privesc.eu

 

Captură: Privesc.eu

Dodon salută votul din Parlament

La scurt timp după votarea în lectura a doua a proiectului de lege privind sistemul electoral mixt, președintele republicii Igor Dodon a salutat, într-o postare pe Facebook, votul din Parlament. „Salut acest vot. Este inițiativa pe care am lansat-o în luna aprilie a anului curent. Proiectul a menținut în totalitate conceptul propus de mine, care prevede menținerea pragului electoral de 6% pentru partide de accedere în Parlament, desfășurarea alegerilor pe circumscripții într-un singur tur, alegerea deputaților pe circumscripții speciale în regiunea transnistreană și mandate de deputat pentru diaspora. (...) În ce privește numărul secțiilor de votare în diasporă, a fost inclus un criteriu suplimentar pe care îl promovăm încă din 2015 și anume – numărul persoanelor care se află, muncesc sau sunt stabilite permanent în țara în care urmează să fie deschise aceste secții de votare”, a scris șeful statului.

Protestul împotriva sistemului electoral mixt urmează să fie reluat mâine, cu începere de la ora 12.00, în fața Președinției. Manifestanții speră să îl poată convinge pe șeful statului să nu promulge documentul votat joi de Legislativ.

Anticoruptie.md
20/07/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii