Ambasada SUA în Republica Moldova: Vladimir Plahotniuc urmează să fie deportat

Julieta Savițchi
19/03/2020

Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova anunță că autoritățile americane au inițiat procedura de deportare a fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc.

Într-un răspuns oferit de purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la o solicitare a postului de televiziune TV 8, se arată că Vladimir Plahotniuc este în prezent în Statele Unite, iar pentru moment este supus procedurilor administrative de deportare.

„Asemenea proceduri, inclusiv căile permisibile de revizuire judiciară, pot să dureze perioade semnificative”, se precizează în răspunsul Ambasadei SUA.

În ianuarie 2020, Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat pe fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, ca fiind implicat în „semnificative acte de corupție” în Republica Moldova și a declarat întreaga sa familie drept neeligibilă pentru a primi vize pe teritoriul SUA.

Deși Vladimir Plahotniuc este cercetat de către procurorii din Chișinău în câteva dosare pentru spălare de bani și îmbogățire ilicită, acesta nu poate să fie extrădat de autoritățile americane. Anterior, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că Plahotniuc nu poate fi extrădat pe motiv că nu există un acord de asistență juridică între Republica Moldova și SUA.

Săptămâna trecută, Plahotniuc a apărut pentru prima dată în spațiul public după o perioadă de tăcere de peste cinci luni. Acesta a infirmat pe pagina sa de Facebook informația lui Renato Usatîi că ar fi fost reținut în SUA. „Pentru cei care "nu mai pot de grija mea", le spun și lor să se liniștească, sunt bine și liber”, a scris fostul lider democrat.

Julieta Savițchi
19/03/2020

Comentarii