Autoritatea Națională de Integritate a constatat că pretorul sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic, a încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor personale și a găsit o diferență nejustifictă în mărime de 131.492 de lei între veniturile și cheltuielile făcute. În același timp, Sinilga Școlnic are dosar pentru corupere pasivă la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
Sinilga Școlnic a intrat în colimatorul Autorității Naționale de Integritate după ce jurnaliștii publicației „Cu Sens” au dezvăluit că funcționara are venituri și bunuri în valoare de circa 1,5 milioane de lei, fiind, astfel, „al doilea cel mai bogat pretor de Chișinău”.
ANI susține că Sinilga Școlnic nu a putut prezenta acte justificative privind disponibilitățile financiare constatate ca diferențe între veniturile sale în raport cu cheltuielile. În cazul în care actul de constatare va rămâne definitiv, subiectului îi va fi întrerupt raportul de muncă, fiind decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică pe o perioadă de trei ani, cu înscrierea în Registrul interdicțiilor. În vederea confiscării averii nejustificate, cauza se va transmite instanței de judecată.
Pentru perioada 1 august 2016 – 24 februarie 2023, inspectorul de integritate Gicu Arion a identificat în 2017 o eventuală diferență în valoare de 148.449 de lei. De cealaltă parte, Sinilga Școlnic a declarat că nu este de acord cu „așa-numita diferență de 148.449 de lei, deoarece cheltuielile familiei sale nu au fost nicidecum mai mari decât veniturile”.
„Noi, familia Şcolnic, inițial, la dobândirea dreptului de proprietate asupra mijlocului de transport Hyunday Accent, nu am avut nicio cheltuială. Acesta a fost dobândit în urma contractării unui credit şi, în plus, vânzarea automobilului Mercedes vaneo”, a explicat funcționara. „Cu alte cuvinte, pentru automobilul Hyundai Accent, am dat suma din credit și Mercedesul Vaneo.”
În ceea ce privește neindicarea unui imobil în construcție în declarația depusă în 2016, pretora a menționat că acesta era în construcție și nu era dat în exploatare. „Nu știam că urma a fi declarat... Nu am avut nicio intenție de rea-credință ca să nu-l declar. Ulterior, 1-am declarat, respectiv, am corectat omisiunea din 2016, rog a fi luat în calcul faptul dat.”
Citește de asemenea: „Jucheala” s-a terminat? Pretora de Ciocana, Sinilga Școlnic, a ajuns pe banca acuzaților
Sinilga Şcolnic şi şeful adjunct al Inspectoratului de Poliţie din acelaşi sector, Pavel Todica, au ajuns pe banca acuzaţilor pentru corupere pasivă. Acest caz al funcționarei a cunoscut mai multe turnuri. Inițial, pe 31 martie 2021, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) i-au reținut pe Sinilga Școlnic și pe Pavel Todica. CNA a publicat atunci discuții în care cei doi decid „pe cine să juchească oleacă mai tare”.
Oamenii legii au constatat că, din aprilie 2020 până în 2021, pretora sectorului Ciocana, având o înțelegere prealabilă cu șeful adjunct al Inspectoratului de Poliție Ciocana, Pavel Todica, prin intermediul unui ofițer superior de investigații ar fi pretins și primit sume ce variau între 5.000 şi 10.000 de lei de la agenții economici care amenajau terase sezoniere pe domeniul public sau privat al municipiului Chișinău și al comerțului ambulant stradal, se arată într-un comunicat al CNA.
În septembrie 2021, pretora Sinilga Şcolnic a fost scoasă de sub învinuire, iar ulterior a declarat că dosarul i-ar fi fost fabricat la comandă pe criterii politice. Tot atunci, pretora de la Ciocana a adus mulţumiri primarului de Chişinău, Ion Ceban, pentru că a susţinut-o în perioada cât s-a aflat sub urmărire penală: „Apreciez înalt poziţia domnului primar general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, care mi-a acordat şansa de a-mi dovedi nevinovăţia, deşi, ştiu sigur, că i s-a sugerat nu o dată să recurgă la acţiuni dure în raport cu mine în ultimele luni”.
În octombrie 2023, Școlnic a fost repusă sub învinuire în același dosar, iar acum cauza se examinează la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. În septembrie 2020, ex-președintele Igor Dodon i-a conferit Sinilgăi Şcolnic medalia „Meritul Civic”.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii