Antiperformanța lui Ilan Șor la Orhei: A admis reducerea normei de alimentație a copiilor

Julieta Savițchi
19/12/2018
argumentul.info

În perioada administrației lui Ilan Șor, condamnat la șapte ani cu executare pentru fraude bancare, au fost admise mai multe nereguli de ordin financiar care au prejudiciat bugetul local cu milioane de lei, arată un raport al Curții de Conturi prezentat marți, 18 octombrie.

Auditorii au semnalat că nu au fost contabilizată infrastructura aferentă sistemului public de alimentare cu apă și canalizare în valoare de 116,52 mil. de lei, 929,93 hectate estimate de audit la circa 716,57 mil. de lei, 7 aparamente neprivatizate în valoare de 0,235 mil. de lei. Totodată, au fost excluse din evidența contabilă două terenuri cu suprafața de 0,54 hectare în valoare de 0,69 mil. de lei.

În document se mai menționează că, în 2015–2017, administrația locală din Orhei a admis nereguli la salarizarea bugetarilor, fiind acordate „drepturi salariale nespecifice”. Acestea au prejudiciat bugetul local cu 0,31 mil. de lei. În plus, concucătorilor instituțiilor de învățământ le-au fost atribuite nejustificat sporuri la salarii în valoare de 0,09 mil. de lei.

Curtea de Conturi a constatat de asemenea că administrația locală din Orhei a distribuit ajutoare persoanelor care nu se încadrează în categoria celor ce necesită asistență materială. Astfel, 92 de orheieni, deși dispuneau de bunuri imobile considerabile, au primit câte 3.000 de lei drept ajutor din partea primăriei. Unii beneficiari, în momentul solicitării ajutorului bănesc, au avut înstrăinate imobilele în baza contractelor civile de înstrăinare cu condiția întreținerii pe viață.

Auditul a mai semnalat că, la alimentația copiilor în grădinițe, administrația orașului Orhei nu a aplicat corect prevederile cadrului normativ, prin care sunt stabilite limitele normelor financiare de cheltuieli. În afara transferurilor primite de la bugetul de stat și a cheltuielilor efective, administrația a admis încasarea suplimentară a taxei părințești pentru întreținere la grădiniță în mărime totală de 0,30 mil. de lei.

În 2017, Primăria Orhei nu a asigurat respectarea normei în vigoare pentru alimentația copiilor în instituțiile de învățământ preșcolar (21 lei pe zi), aceasta fiind diminuată între 16 și 20 de lei pe zi pentru un copil.

Dosarul penal în care Ilan Șor este învinuit de fraudă bancară se află pe rol la Curtea de Apel Cahul. După ce examinarea dosarului a fost amânată cu trei luni, termen în care urma să fie efectuată o expertiză financiar-contabilă. La 18 decembrie curent, Curtea de Apel Cahul a amânat din nou, cu încă o lună, examinarea dosarului,  motivând faptul că nu este finalizată expertiza.

Experții susțin că astfel de expertize durează mai mulți ani.

Julieta Savițchi
19/12/2018

Comentarii