Ar fi pretins 16.000 de dolari // Judecătoarea Maria Tertea a fost pusă sub învinuire  

Ilie Gulca
24/03/2021
Judecătoarea Maria Tertea

Procuratura Anticorupție i-a înaintat, miercuri, învinuirea magistratei Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, Maria Tertea, reținută acum două zile în flagrant pentru trafic de influență. De asemenea, procurorii au depus la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, un demers privind solicitarea de aplicare în privința acesteia a arestului preventiv pentru 30 de zile.

Această cauză penală a fost inițiată de procurorul general, în baza unor informații, potrivit cărora, magistratul Maria Tertea ar fi pretins 16.000 de dolari SUA de la managerul unui agent economic pentru a interveni pe lângă alți colegi de-ai săi să adopte o soluție favorabilă într-un dosar civil.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală, procurorii, în comun cu angajații Centrului Național Anticorupție, au documentat acțiunile ilicite ale judecătorului, aceasta fiind învinuită de primirea a 11.000 de dolari din suma inițial pretinsă.

De asemenea, procurorii anticorupție l-au pus sub învinuire și pe conducătorul agentului economic care ar fi oferit mită. Acțiunile acestuia sunt cercetate sub aspectul infracțiunii de „corupere activă.”

Maria Tertea este judecătoarea care a respins în ianuarie curent demersul acuzatorilor de a-l plasa pe Viorel Morari, fostul șef al Procuraturii Anticorupție în arest preventiv.

Ulterior, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a atacat încheierea respectivă, „în condițiile existenței conflictului de interese între judecătoare și învinuit”, după ce, acum trei ani, „sub conducerea lui Viorel Morari, Procuratura Anticorupție a dispus scoaterea judecătoarei Maria Tertea de sub urmărire penală și clasarea dosarului în care aceasta era cercetată pentru fals în declarații”.

Dosarul penal pe numele Mariei Tertea (Țugui), deschis la 22 decembrie 2017, a fost clasat la mai puțin de două luni de la pornire. La 9 februarie 2018, procurorul de caz a dispus „scoaterea integrală a persoanei de sub urmărire penală și clasarea procesului penal”.

Maria Tertea fusese învinuită că a tăinuit din declarația de venituri și proprietăți pentru 2016 sume mari de bani pe care le datora unor creditori. Cauza penală a fost pornită în urma unui articol al portalului Crimemoldova.md, bazat pe declarațiile fostului soț al magistratei.

Ilie Gulca
24/03/2021
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii