Au reuşit din a zecea încercare. Dosarul Şor, strămutat de la Cahul la Chişinău

Julieta Saviţchi
21/08/2021

Dosarul penal intentat pe numele lui Ilan Şor pentru implicare în frauda bancară va fi examinat de către Curtea de Apel Chişinău. Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a admis, vineri, demersul avocaţilor lui Şor privind strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chişinău, după ce anterior a respins de 9 ori la rând solicitările de strămutare.

CSJ şi-a argumentat decizia prin necesitatea „înlăturării situațiilor care pun in pericol desfășurarea normală a procesului  penal datorită unor stări de fapt neconvenabile”.

 „Colegiul penal consideră că apariția în presă a înregistrărilor video  privind transmiterea de către avocatul inculpatului către judecătorul - raportor în cauză a unei pungi, discutarea pe larg a acestor circumstanțe, expunerea de opinii  publice dezaprobatoare prin intermediul mass-media, inclusiv a unor demnitari de rang înalt, au dus în mod evident la erodarea opiniei publice cu privire la independență nu numai a unui singur judecător, dar și a magistraților instanței respective, aparență ce persistă și în prezent”, se menţionează în decizia CSJ.

Deşi declară că există anumite suspiciuni privind corectitudinea deciziei CSJ, ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, o consideră binevenită. „Este bine că dezmățul de la Curtea de Apel Cahul în cazul dosarului Șor a luat sfârșit. Ori, acolo sunt peste 3 ani de tergiversări inadmisibile și peste 60 de amânări, iar examinarea în fond practic nici nu a început. Pe de altă parte, decizia Curții Supreme de Justiție, la fel, ridică foarte multe semne de întrebare. Spun doar atât, fără a intra în prea multe detalii. Sper că măcar la Curtea de Apel Chișinău bătaia de joc de justiție care s-a produs la Cahul să nu se repete”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, Procuratura Generală a dezaprobat decizia de strămutare a dosarului Şor pe motiv că examinarea va trebui reluată de la început.. „Dosarul Șor, de la pledoarii la început. Este de menționat că fiecare motiv invocat de apărare, luat individual, a fost obiect de examinare al celor 9 cereri anterioare de strămutare, iar CSJ le-a dat aprecierea corespunzătoare, respingând cererile”, a comentat conducerea Procuraturii Generale.

Dosarul lui Ilan Șor se află la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018. El a fost mutat la această instanță de apel după ce mai mulți judecători de la Curtea de Apel Chișinău au invocat diferite motive pentru a se abține de la examinarea dosarului.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat, în 2017, la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani. Numai că instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Dosarul penal nu l-a împiedicat pe Ilan Şor să ajungă deputat pentru a doua oară. Controversatul afacerist a părăsit Republica Moldova şi a fost dat în urmărire generală în vara anului 2019, după retragerea PDM de la guvernare. Se vehiculează că Şor s-ar afla în Israel.

Julieta Saviţchi
21/08/2021Follow us on Telegram

Comentarii