Consilierul din cadrul Consiliului raional Hîncești, Ivan Ududovici, riscă să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică și de demnitate publică, inclusiv mandatul de consilier, pe o perioadă de 3 ani. Totul, după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a stabilit că funcționarul a obținut în anul 2022 o avere cu caracter nejustificat în mărime de 1 274 846,91 lei. Constatarea inspectorilor de integritate vine după ce portalul Anticoruptie.md a deconspirat afacerile nedeclarate ale funcționarului. Jurnaliștii anticoruptie.md au identificat discrepanțe evidente între veniturile modeste declarate și afacerile de milioane pe care le administrează.
Controlul a fost inițiat de ANI după recepționarea, în mai 2023, a unei sesizări conform căreia „la 21.12.2020, soția dlui Ivan Ududodovici a procurat o casă de locuit pentru care a achitat suma de 1 554 135,00 lei (valoarea imobilului), 7 771,00 lei-taxa notarială și 2 700,00 lei plata pentru asistența notarială. Potrivit datelor din declarația de avere și interese personale anuală pentru anul 2022, Ivan Udodovici împreună cu membrii familiei sale au obținut venituri în sumă de 470 194,34 lei și au realizat cheltuieli în sumă de 157 750,00 Euro (apartament și 2 garaje) și 200 000,00 lei casă de locuit. Veniturile obținute în perioada obținerii calității de subiect al decarării nu sunt insuficiente pentru achiziționarea casei de locuit. Astfel, se atestă o diferență substanțială între avere și veniturile obținute în aceeași perioadă”.
După verificările efectuate și în circumstanțele în care informațiile acumultate în cadrul dosarului de control, inclusiv cele prezentate de subiectul controlului, nu combat dubiul rezonabil cu privire la diferență între veniturile obţinute, cheltuielile realizate şi averea deţinută, inspectorul de integritate conchide că în speță se atestă o diferenţă substanțială între veniturile obţinute, cheltuielile realizate şi averea dobândită de către dl Ivan Ududovici și membrii familiei.
Mai exact, inspectorul de integritate a atestat declararea necorespunzătoare a averii și intereselor personale. De exemplu, în declarația de avere și interese personale pentru anul 2022 – lipsesc capitolele de rigoare la următoatele bunuri imobile: teren pentru contrucții, o construcție accesorie și mai multe terenuri agricole. Totodată, în aceeași declarație funcționarul nu a inclus automobilul de model Volkswagen-Touareg, anul fabricației 2005, deținut de Ududovici cu titlu de posesie/comodat.
Reprezentantul lui Ududovici, care a venit cu explicații la ANI, a menționat că „în mod eronat nu au fost incluse aceste bunuri în declarația din 30.03.2023, iar fapta de neincludere nu a fost una intenționată”.
„În circumstanțele în care în cadrul controlului averii și intereselor personale au fost luate în calcul toate sursele de venit stabilite, cum ar fi sursele de venit indicate pe propria răspundere de către dl Ivan UDUDOVICI în declarațiile sale de avere și interese personale, sursele de venit indicate în fișele de verificare a obligațiunilor fiscale ale SIA al Serviciului Fiscal de Stat, iar subiectul controlului a menționat că nu a obținut alte venituri decât cele indicate în Declarațiile de avere și interese personale depuse și nu a putut prezenta justificative privind disponibilitățile financiare ce sunt constatate ca diferență între veniturile sale în raport cu cheltuielile sale pentru aceeași perioada, inspectorul de integritate conchide că deținerea averii stabilite în cadrul controlului ca diferență substanțială are caracter nejustificat”, se arată în actul de constatare al ANI.
Inspectorul de integritate va transmite cauza în instanța de judecată spre examinare, în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate în mărimea diferenței substanțiale constatate.
Din data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești prin care se confirmă existența averii nejustificate sau din data rămânerii definitive a actului de constatare, consilierului îi va fi încetat mandatul.
Acesta va fi decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică și de demnitate publică, inclusiv mandatul de consilier, pe o perioadă de 3 ani, cu înscrierea în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa anumite funcții.
Actul de constarare nu este definitiv, persoana vizată este în drept de a contesta în instanțele superioare.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii