Bilet de vacanță pentru șeful Apă Canal Cahul. Dionis Guglea, reținut pentru fapte de corupție

Ilie Gulca
11/05/2022
Dionis Guglea. Facebook.com

Șeful întreprinderii Apă Canal Cahul, Dionis Guglea, și un antreprenor local au fost reținuți în miercuri după-amiază de ofițerii Direcției generale teritoriale Sud a Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție în cadrul mai multor dosare pornite pe fapte de corupere pasivă, activă și abuz de serviciu.

Cei doi sunt bănuiți că, în urma unor înțelegeri reciproce, potrivit Serviciului de presă al CNA, ar fi trucat o licitație în valoare de peste 1 milion de lei. Este vorba despre un proiect de construcție a unui apeduct în satul Văleni, Cahul, organizat de o asociație obștească și finanțat din fonduri europene.

Potrivit materialelor cauzei, întreprinderea Apă Canal Cahul a fost cea care a câștigat licitația și urma să asigure lucrările de construcție a porțiunii de apeduct. Însă, contrar contractului semnat cu asociația obștească, prin care se interzicea cedarea obiectivului către alți antreprenori, directorul întreprinderii ar fi semnat un contract de subantrepriză cu un agent economic apropiat și l-ar fi împuternicit să execute lucrările chiar dacă acesta nu avea licență pentru desfășurarea unui asemenea gen de activitate.

În cadrul investigațiilor, oamenii legii au constatat că pentru favorizarea agentului economic, directorul întreprinderii Apă Canal Cahul ar fi primit drept recompensă un bilet pentru vacanța familiei sale achitată de către compania antreprenorului.

Pentru probarea faptelor imputate, CNA și procurorii anticorupție au operat percheziții la sediul Apă Canal Cahul, în biroul de serviciu al antreprenorului, la domiciliile acestora și în automobile. 

Pe faptele enunțate, DGT Sud a CNA și procurorii anticorupție au inițiat trei cauze penale, pe care le-au conexat într-o singură procedură în cadrul cărora investighează faptele celor doi sub aspectul coruperii pasive, active și abuzului de serviciu.

Prin acțiunile lor, suspecții ar fi prejudiciat asociația obștească și interesele localității, lucrările fiind executate cu încălcarea normelor tehnice și contrar obligațiilor prevăzute de contract.

În prezent, cei doi bărbați sunt reținuți pentru 72 de ore și sunt cercetați penal pentru corupere pasivă, activă și abuz de serviciu. Antreprenorul este vizat și în altă cauză penală în care are statut de învinuit și este cercetat pentru fapte similare.

Ilie Gulca
11/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii